fredag 13. januar 2012

Om dem som ikke liker denne bloggen

To gode nyheter fra Orkanger:

1. OIF fotball starter damelag.

2. Hud- og Velværeklinikken på OTI flytter snart inn i Hjørnet-gården. Et tomt lokale i sentrumsgata får innhold.

Og deretter en nyhet som ikke alle liker: Denne bloggen hadde litt over 3 000 sidevisninger den første uka.

Slett ikke alle leserne er enige i innholdet, og det er faktisk litt av hensikten. Uenighet kan gi grunnlag for refleksjon og nye tanker.

Mer betenkelig er det at noen synes bloggen er for lett tilgjengelig, dvs. at Orkanger Vels hjemmeside har en lenke til ”Orkdalsmakta”. Meninger man misliker skal visst helst ikke synes.

Fremskrittspartiets Torstein Larsen er en av klagerne. Larsen fortjener ros for at han er en av få politikere i Orkdal som av og til bruker avisa Sør-Trøndelags debattside til å fortelle hva han selv mener. Men i møte med andre meninger pleier mannen som ble kjent for å spise skinnhuva si å opptre usaklig, overbærende eller forurettet.

På Facebook skrev Torstein Larsen følgende da ”Orkdalsmakta” kom på nett:

Trodde den (bloggen) skulle være helt uavhengig av Orkanger Vel, men nei: Startsiden til OV er utstyrt med hurtiglenke til denne side.(…) Vår lokalavis Sør-Trøndelag får passet påskrevet. (…)Slik skriver en som ser seg overlegen disse landsens journalistene i ST. Hvor lenge skal Kringstad sole seg i tidligere ”bragder”? 

Svar: Jeg er fra landet. Jeg soler meg ikke i en eneste bragd.

Torstein Larsen legger til at han ”er på Facebook, men ikke venn med Kringstad”. 

Denne bloggen har "mer åpenhet og mer demokrati" som motto. Kommunepolitiker Torstein Larsen er stort sett ute av stand til å møte saklige argumenter med saklige motargumenter. Også nå er Larsen usaklig (”tidigere bragder”). Og han er feig og opptrer umodent (skryter på Facebook av å ikke åpne for dialog nettopp på Facebook).

Torstein Larsen minner om guttungen som står trygt bak gjerdet til mamma og pappa og rekker tunge.

Torstein Larsen, bosatt på Orkanger, er også leder i Sør-Trøndelag FrP. Som fylkesleder har han vært med på å sparke en rekke personer ut av partiet i årenes løp. Som journalist hadde jeg et par av dem på tråden. Sakene deres kom aldri i VG.

FrP kaller seg partiet ”for folk flest”. Ingen partier kaster ut så mye folk som FrP på grunn av feil meninger. I Larsens miljø heter det riktignok ”aktiv utmelding” når et medlem eller en politiker er ekskludert for upassende bruk av ytringsfriheten. 

”Aktiv utmelding” lyder bedre enn ”eksklusjon”.

Torstein Larsen er kry av at han har avskåret meg fra å kommentere det han skriver om meg på veggen hans på Facebook (”ikke venn”). Helt greit for meg, og jeg skjønner at det er tryggere med supportere. En av supporterne heter Morten Alfonso Torres Aamot. Aamot skrev følgende på Facebook som en reaksjon på Torstein Larsens klagemål: 

”Dette er uholdbart. Nå må man kaste Kringstad.” 

Kaste? Hvor?? Jeg trodde innlegget var humoristisk ment inntil følgende e-post kom fra Morten Alfonso Torres Aamot:

”Du bør med det samme slette bloggen, slutt å kritisere Avisa ST, dersom du er missfonøyd for du heller starte en konkurerende avis. Dersom du har ryggrad nok til å gjøre annet enn å kritisere alle andre til en hver til.” 

Nei, ”Orkdalsmakta” blir ikke slettet. Holdningene til personer som Larsen og Aamot er tvert imot noe av grunnen til at denne bloggen eksisterer. 

Ja, jeg har kritisert ST offentlig fra tid til annen, og kommer til å fortsette med det. Men kritikken er alltid knyttet til prinsipper eller håndteringen av konkrete saker. Den karakteriserer eller latterliggjør aldri medarbeidere i avisa på en usaklig måte. I første utgave av ”Orkdalsmakta” skrev jeg at ST altfor ofte bare pirker i overflata på viktige saker, og at avisa er død som organ for en fri og levende meningsutveksling.

Dette ser jeg på som et udramatisk synspunkt, men det var åpenbart tøft å lese for Larsen og Aamot, og også for daglig leder Johan Olav Wiggen i avisa Sør-Trøndelag. I egenskap av daglig leder sendte Wiggen klagebrev på e-post til alle styremedlemmer i Orkanger Vel.

Klagen inneholdt to hovedmomenter: At det finnes en lenke til bloggen fra sida til Orkanger Vel. Og en påstand om at det eneste målet med ”Orkdalsmakta” er å svartmale ST.

Målet med kritisk omtale av ST er ikke å svartmale ST, men å påvirke ST. Håpet er at ST i større grad skal skrive om det som er samfunnsmessig viktig, og at ST skal bruke en større andel av ressursene på det som er pressens samfunnsoppgave nummer en: Å sette et kritisk søkelys på makt.

Reaksjonene fra ST har forbauset meg også tidligere. Det er forbløffende at nettopp ei avis skal reagere så lite reflektert på kritikk. Her er et utdrag av svaret mitt til daglig leder i avisa Sør-Trøndelag: 

”Jeg hadde forstått reaksjonen om dere levde av å selge bøker, blomster eller servere mat. Men ST står i en særstilling fordi dere lever av å produsere informasjon om samfunnsspørsmål, meninger og samfunnskritikk. Ei avis er en markedsplass for informasjon og en arena for samfunnsdebatt. Dere har voldsom påvirkningskraft i lokalsamfunnet. Derfor er avisa selv et selvsagt tema for debatt og kritisk omtale.

ST (med tilnærmet monopol) er en av regionens mektigste institusjoner fordi:
* Avisa setter dagsorden. Dere avgjør hvilke samfunnsspørsmål som blir kjent, og dermed hva som framstår som viktig og uviktig for folk.
* Dere avgjør hvordan samfunnsspørsmål framstår for folk. Det skjer via kildevalg, valg av sitater, formuleringer osv. Absolutt objektivitet finnes ikke.

Dere er altså klart viktigste premissleverandør for lokal samfunnsdebatt. Derfor skulle det bare mangle om ikke nettopp avisa får kritisk oppmerksomhet i en blogg som skal være samfunnskritisk.”
 

Det kan tilføyes at ”Det er pressens plikt å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv fyller sin samfunnsrolle.”  Dette er ikke mitt påfunn. Det er et direkte sitat fra Vær Varsom-plakaten – det etiske regelverket mediene (inkludert ST) selv har vedtatt å styre etter.

Hvilke medier setter et kritisk søkelys på hvordan avisa Sør-Trøndelag fyller sin samfunnsrolle? Ingen medier gjør det, med mindre orkangervel.no eller denne bloggen oppfattes som medier.

Heller ikke lokalpolitikere, næringsdrivende eller andre med omsorg for eget omdømme ønsker konflikt med en maktfaktor som Orkdals eneste avis. Alle er tjent med et godt forhold til lokalavisa. Torstein Larsen smisker åpenlyst.

Der tror jeg forklaringa ligger på overreaksjonene i ST når det en sjelden gang forekommer kritisk omtale av journalistisk håndverk, vurderinger og prioriteringer i full offentlighet: Lokalavisa har levd et liv skjermet mot offentlig kritikk. ST mangler trening i å møte kritikk. Selv konstruktiv kritikk ser ut til å oppfattes som ondsinnet.

Nettopp derfor er det viktig at noen setter et kritisk søkelys på den lokale mediemakta.

I journalistikken er de fleste syndene unnlatelsessynder. Jeg skal gjenta et talende og konkret eksempel fra ST - på saklig vis:

16.desember fortalte ST om kostnaden Orkdal IL har oppgitt på 10-metersbakken i Knyken: 4 930 000 kroner. ”Horribelt”, sa Lavrans Skuterud i kommunestyret.

28 dager senere har ST fortsatt ikke fortalt hva det skyldes at en bitteliten hoppbakke kan koste nesten fem millioner kroner, og dermed utløse 1,4 millioner i spillemidler. Dette er et svik mot avisas samfunnsrolle, og det åpner for mistanker om at ST bevisst skjermer folk med makt.

Forklaringa på prisen er mest sannsynlig kreativ regnskapsføring i den hensikt å melke ordningen med spillemidler. Spillemidlene er per definisjon offentlige midler. Ordningen kan utnyttes, og ett eller annet sted går det en grense mellom kreativitet og misbruk.

Alle idrettslag ønsker å få maksimalt ut av spillemidlene, selv om det forsinker prosjektene i andre lag. I Knyken er situasjonen imidlertid ytterst delikat av to årsaker:

1. De enorme dimensjonene.

2. Det at arkitekten bak prosjektet både vedtar landets lover og har som oppgave å sikre god bruk av offentlige midler, inkludert spillemidlene. Jorodd Asphjell er stortingsrepresentant og første visepresident i Norges Idrettsforbund. I tillegg er han altså tillitsvalgt og æresmedlem i Orkdal IL.

Derfor: Hva er det ved den 10-meters hoppbakken som gjør at den plutselig koster 4 930 000 kroner? Hvorfor vil ikke ST spørre om det, trass i at avisa har fortalt om den oppsiktsvekkende prisen - riktignok med Lavrans Skuterud som budbringer?

Problemstillingen er så enkel og opplagt at det umulig kan være tilfeldig at ST vender ryggen til den.

Hans

7 kommentarer:

  1. Underlig og totalt uforståelig at ST ikke en eneste gang prøver å forklare den enorme høye summen på en liten minibakke for noen få barn.

    SvarSlett
  2. Utrolig at avisa st spiller på lag med og ikke gjør oppgaven sin som lokalavis. Har fått flere lesere og mer aktivitet i samfunnspørsmål. Skaff gode journalister som tørr stille kritiske spørsmål, og som ikke bare er ute etter å være på lag med de "store" næringstoppene eller politikkerne. Hvis en jounalist ikke får kritikk må man kanskje vurdere sin karriere. Bra noen setter søkelys på Orkdal og dens maktmisbruk, for den er stor. Stå på Hans K.

    SvarSlett
    Svar
    1. Er vel ikke journalistene som er problemet, men ansvarlig redaktør. Styret i avisa burde vel se etter en ny redaktør, som tør å trykke de kritiske spørsmålene.

      Slett
  3. Hvorfor har tidligere "Ukeslutt" og denne bloggen mange visninger og lesere?
    I et åpent samfunn er det naturlig med en fri og åpen samfunnsdebatt, også om det som av noen blir oppfattet som ubehagelig. Slik må det være hvis vi skal slå slå oss på brystet og skryte av at vi ikke ter oss som i land vi ikke vil bli slått i hardtkorn med.
    Tidligere "Ukeslutt" og denne bloggen representerer noe nytt og annerledes i den offentlige debatten i Orkdal. Den flytter fokus fra, la meg kalle det det trivielle og koselige, og opp på et samfunns- og maktkritisk nivå. Satt på spissen: fra å diskutere om ribbesvoren blir sprø slik eller slik, til hvordan skattepengene våre blir brukt.
    Det siste er helt tydelig et mye mer interessant fokus enn det første, det skaper debatt, det utvikler samfunnet, det undervurderer ikke folks intellektuelle kapasitet og det skaper interesse og engasjement. Derfor er denne bloggen meget viktig for den sakelige meningsutvekslinga i Orkdal, og derfor leses den av mange.

    SvarSlett
  4. De som ikke tåler seriøs kritikk ut i fra faktiske forhold har enten dårlig samvittighet eller arbeidsforhold som normaliserer destruktive maktspill og skjulte agendaer.

    SvarSlett
  5. Utflyttet fra Orkanger16. januar 2012 kl. 13:51

    Stå på Hans. Saker og problemer du tør å ta opp har i mange år vært et savn i Orkdal. Det er lenge, lenge siden ST var en lokalavis, også, for den største befolkningskonsentrasjonen i Orkdal kommune, nemlig Orkanger. Det er også lenge siden det har vært journalister med interesse for- og innflytelse i tettstedet. Dermed får du en avis som du beskriver. Og kanskje er det som en av kommentarene sier, redaktørens ansvar at det skjer.

    Det samme kan sies om poltikere som er villig til å stå frem med sine meninger om/for tettstedet. Kanskje folk på Orkanger kan takke seg selv for akkurat det. Befolkningen i de nedre delene av kommunen har ikke vært bevisst på hva politiker med innflytelse og forståelse nok, betyr for hva et levende sentrum skal være for ungdom, moderne mennesker og alle andre som skal bo der i nuet og i fremtiden. Eller kanskje befolkningen lider av passivitet etter i lang tid ikke å ha blitt hørt med sine meninger og yttringer. Kanskje vært for passive med få frem politikere som har prøvd opp gjennom årene, ikke gitt de lokale poltikere støtte nok, slik at de kan kommer i de posisjoner der de viktige og riktige sakene blir avgjort.

    Orkanger er det eneste tettstedet/småbyen jeg vet om som trekker seg lengre og lengre bort fra nærheten av sjøen og elva, nettop de områdene som burde være de mest naturlige og mest attraktive mulighetene å bygge stedet rundt. De områdene som skal være naturlige møtesteder med utsikt til fjell og fjord, båter fiske og folkeliv. Elveosen og Terna kunne vært så mye mer om man ville se det hele i et større perspektiv.
    Helt siden komunesammenslutningen har stedet smuldret opp og blitt dratt oppover mot sydlige deler av den sammenslåtte kommunen. Etter min mening skyldes dette at man har valgt inn politikere som ikke innehar interesse for tettstedet og dets fremtid. Det er sagt at enhver region som ikke har et velfungerende sentrum med alt det innebærer av først og fremst kultur, butikker, resturanter, kafeer, puber og attraktive møtesteder, vil sake akterut og tape i kampen om å tiltrekke seg oppmerksomhet nok til å skape utvikling. Det bør og skal være i hele kommunens interesse. Og for å si det, de er like viktig med et skisenter i Knyken. (Tenker ikke på hvordan anlegget blir til). Men det er postivt for hele komunen det som skjer der og vil skje rundt Knyken i femtiden.

    Jeg savner noe av det ST var før, derfor er jeg i dag leser av sidene til Orkanger Vel og nå denne nye bloggen.

    Men Hans, jeg anbefaler deg og utelate linken fra hemmesidene til Orkanger Vel. Det skaper unødig irritasjon og bråk for det fine vellet du leder. Vi finner deg alikevel. Kanskje også et siste tips om å endre navnet noe, det medfører også til at seriøsiteten din ikke bli respektert. Men for all del, stå på Hans.

    SvarSlett