fredag 6. januar 2012

Jorodd Asphjell vant PR-kampen om døden for føden

Føden falt, men Jorodd Asphjell vant den lokale PR-kampen i ST. Godt gjort siden bare toppen i hans eget Arbeiderparti kunne ha reddet fødeavdelinga ved Orkdal sjukehus.

Hvor ekte var egentlig det politiske engasjementet for føden? Har vi bare vært vitner til et spill for galleriet de siste dagene?

Men først: Velkommen til bloggen "Orkdalsmakta".
Den skal sette søkelyset på makt og maktutøvelse som angår Orkanger og Orkdal. Makta ligger hos politikerne. De er satt til å bestemme over deg og meg, opptre på vegne av oss, og bruke pengene vi betaler i skatt.

I tillegg ligger mye lokal makt hos de som eier tomter, bygninger og driver business. Det er viktig å følge med når den som har innflytelse via penger eller nettverk øver press på politikerne våre ut fra egeninteresse.

”Ukeslutt” på orkangervel.no fikk mange lesere; både venner og fiender. Reaksjoner er bra når du skriver om makt.

”Mer åpenhet og mer demokrati” endte som politisk mantra for Norge i 2011. Målet med ”Orkdalsmakta” er ikke sensasjonelle avsløringer. Målet er å stimulere til debatt og skjerpe folks kritiske sans og samfunnsinteresse. Det vil bidra til at politikere og andre med makt er ørlite mer på tå hev enn de ellers ville ha vært. Slik frimodig åpenhet er utelukkende av det gode for demokratiet.

24.mars 2010 spurte ST en rekke politikere i Orkdal hva de syntes om orkangervel.no, som har produsert flere tusen små og litt større nyheter og debattinnlegg siden 2008. Bakgrunnen var en boikotterklæring fra Lavrans Skuterud. Bare en eneste folkevalgt svarte klart positivt. Alle de andre pekte på problemer eller ubehageligheter med de dugnadsbaserte nettsidene som omtalte til dels viktige samfunnsspørsmål.

Trist for lokaldemokratiet, men ikke overraskende.

Litt enkelt kan vi dele politikere inn i tre hovedgrupper:
1. De som er for åpenhet og debatt fordi de mener det er riktig.
2. De som er for åpenhet og debatt når de selv tjener på det.
3. De som synes åpenhet og debatt er plunder og heft.

Sør-Trøndelag er ei monopolavis nesten uten debatt. Vi så noen tilløp i innspurten av kampen om fødeavdelinga, men knapt mer. ST er dødt som organ for en fri og levende meningsutveksling. Det har trolig en del å gjøre med ST selv. Avisa skraper bare ukritisk i overflata på altfor mange viktige saker. Mye av den gamle samfunnsdebatten i Orkdal foregår i stedet på Facebook.

I ST 24.mars 2010 koketterte ordfører Gunnar H. Lysholm med at han ikke var på Facebook. Der bør nok alle politikere være (se nedenfor).

Tilbake til inngangsspørsmålet om politikerne våre og fødeavdelinga. Hva var brennende engasjement og hva var eventuelt spillfekteri i innspurten? Visste Asphjell, Lysholm & co at føden for lengst var en tapt sak? Kan det tenkes at de som har politisk makt faktisk mener at det er rett å legge ned føden? Var de i bunn og grunn enige med direktør Nils Kvernmo i at sjukehuset vil være tjent med en omlegging på sikt - bare at de måtte protestere av hensyn til den sterke opinionen?

Muligens.

De siste ukene har Jorodd Asphjell og Gunnar H. Lysholm/Arne Grønset lekt en raffinert pekelek. Tema: Hvem gjorde mest for å redde føden, og hvem sviktet? Her er en oppsummering av PR-kampen da det gikk mot slutten for fødeavdelinga.

1. Arne Grønset utfordrer Aps stortingsrepresentanter Jorodd Asphjell og Arne L. Haugen i avisa.

2. Asphjell og Haugen svarer i ST med å peke rett tilbake på lokalpolitikerne i Orkdal: De gjør angivelig langt mindre opp mot Storting og Regjering enn mange andre kommuner når lokale tilbud står i fare (kraftig kost i en så følsom sak).

3. Første nyttårsdag tar ordføreren i Rindal kontakt med ordføreren i Orkdal, ifølge ST. De to starter en ringekampanje mot styremedlemmer i Helse-Midt-Norge og skriver brev med bønn om utsettelse. Ordførerne orienterer Jorodd Asphjell om dette samme dag (fortsatt ifølge ST).

4. Jorodd Asphjell vinner en PR-seier: I ST 3.januar er det Asphjell som foreslår utsettelse. Lysholms initiativ er ikke nevnt med et ord i avisa.

5. Jorodd Asphjell innkasserer enda en PR-seier på bekostning av lokalpolitikerne: ST henviser til anonyme (!) kilder som sier at fødeavdelinga ville ha vært nedlagt for lengst om det ikke var for Jorodd Asphjell. Anonym ros er sjelden vare, men i ST går det an. Journalist Catharina Morken oppgir - særdeles upresist - at Asphjells supportere er ”sentrale personer”.

6. I ST 4.januar kan ST plutselig fortelle at utsettelsesforslaget kom fra Gunnar H. Lysholm og ordføreren i Rindal, og at de orienterte Asphjell om det. De to ordførerne har ringt alle styremedlemmene i Helse Midt-Norge 2. og 3.januar. Men, som de fleste nå vet: 4. januar vedtok de samme styremedlemmene i Helse-Midt-Norge å legge ned føden.

Det var kanskje litt seint å ringe dagen før styremøtet.

I motsetning til Gunnar H. Lysholm, Oddbjørn Bang og Arne Grønset er Jorodd Asphjell aktiv på Facebook. Timer før nedleggingsvedtaket legger stortingsrepresentanten ut en lenke fra ST på veggen sin med følgende oppmuntrende kommentar:

”Lokalt engasjement for et viktig tilbud ved Orkdal Sjukehus!”

En time senere får Jorodd Asphjell et spørsmål tilbake på Facebook: ”Hva mener DU om saken da?”

Hvem i all verden er frekk nok til å spørre lokalpatriot Asphjell om noe slikt? Er ikke svaret opplagt?

Vel, spørsmålet kommer fra Milian Myraunet. Han er ingen hvem som helst. Myraunet er styreleder ved St. Olavs hospital. Styrelederen ved St. Olavs vet altså ikke om stortingsrepresentanten fra Orkdal er for eller mot nedlegging av føden, hvis vi skal ta Facebook-debatten på alvor.

Noen timer senere skriver Asphjell i et svar til styreleder Milian Myraunet, blant annet:

”Min absolutte mening i denne saken er at fødetilbudet ved Orkdal Sjukehus bør opprettholdes og utvikles. Stadig nye argumenter for nedleggelse er ikke troverdig. Jeg har også merket meg at alle forslag om avvikling eller reduksjon av tilbud er tidfestet, men når det gjelder nye aktiviteter er dette fraværende.”

Litt etter nedleggingsvedtaket skriver Jorodd Asphjell et svar til en annen innsender, og nå er indignasjon vendt til optimisme:

”Om en ikke lykkes helt fram i denne saken, så føler jeg meg rimelig sikker på at det samla tilbudet ved Orkdal Sjukehus vil utvikles videre til det beste for pasienter, pårørende og ansatte.”

Hurra!

Jeg skal ikke overtolke Asphjell eller det underfundige spørsmålet fra Milian Myraunet, bare konkludere med tre ting:
* Det er politisk viktig å være sterkt tilhenger av føden.
* Den som skal følge med i lokalpolitisk debatt må være på Facebook.
* Ordføreren i Orkdal bør publisere en redegjørelse for hva Orkdal kommune helt konkret har gjort av jobb opp mot Storting og Regjering for å beholde fødeavdelinga ved Orkdal sjukehus.

I motsatt fall er det en sannhet, slik Asphjell og Haugen hevder, at Orkdal har gjort relativt lite for føden. Og Arne L. Haugen fra Meldal er kjent som en særdeles troverdig politiker med høy integritet.

Hans K

12 kommentarer:

 1. Gratulere med nybloggen Hans!! Hærre verke skikkelig lovende!

  SvarSlett
 2. Er Orkdalsmakta på Twitter. #FF

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 4. Dæm som e kritisk te bloggen e dæm som e mot åpenhet og demokrati. Dæm e de skræmmannes mang av i Orkdaln.

  SvarSlett
 5. Imponerende blogg du har laget. Dette er viktig ikke minst for idretten i bygda. Hadde det vært mere åpenhet og ærlighet i prosessene rundt Orkla fk, Orkdal og OIF ville situasjonen vært annerledes. Mindre strid og krangel og mest sansynlig hadde Oif fremdeles vært en del av Orkla fk.
  Egeninteressen ville i mindre grad fått dominert og idrettskuppet ville aldri blitt gjennomført.
  Stå på Hans med hovedfokus på åpenhet og demokrati uansett om noen ikke tåler sannhetens lys.
  Hilsen Nikki

  SvarSlett
 6. Bloggen er ikke på twitter - foreløpig i hvert fall. Hans.

  SvarSlett
 7. Etter å ha fulgt med i idrettsutviklinga og lokalpolitikken i mange år virker det som om man må være kynisk og "spesiell" i diverse faser i spillet. Si en ting offentlig - gjøre stikk mottsatt i ettertid, prate i troverdighet med motstandere - dolke dem i ryggen og motarbeidelse ved første og beste anledning, avgjørelser tatt i lukkede rom samt skjule sannheten og reelle situasjoner(tall).
  Litt av et demokrati vi lever i. Ikke rart det oppstår krangel og strid.

  SvarSlett
 8. Du kan slå deg sammen med Bjørn Inge Johansen.......dere to har tydeligvis alle svarene. Med dere to som ordfører og varaordfører, ville nok Orkdal blitt Midt-Norges sentrum. St. Olavs ville blitt nedprioritert, og hovedsykehuset ville ville vært på Orkanger. Vi ville også hatt et svømmeanlegg med olympiske mål, og arrangert NM i svømming og stuping hvert eneste år. Idrettsparken ville hatt 5000 sitteplasser, og OIF spillt i Tippeligaen. Fannrem ville vært en eneste stor korn-åker, Gjølme ville vært en eneste stor Container-havn, og "hovedgata" på Orkanger ville hatt spill-varme fra Thamshavn i alle fortau. Du glemmer stadig at Orkdal kommune er Orkdal kommune, og ikke Orkanger kommune. Merkelig at du skal rakke ned slik på Asphjell, og tilegner han makt som om han skulle vært statsminister. I steden for å gå til angrep på Asphjell ang. skjebnen til Føden på Orkdal sykehus, kunne du kanskje tatt et lite skråblikk på de som sitter i ledelsen ved Helse Midt-Norge. Det er de som fortjener pisk, ikke Asphjell. Jeg har tidligere bodd på Orkanger, og trivdes godt, men dette som dere driver på med der oppe nå synes jeg er håpløst. Dere gjør jo alt dere kan for å skape strid mellom grendene. Jeg har et forslag som kanskje kunne vært med på skape samhold. (Vet det har vært prøvd før). Et felles 17. Mai tog, som i Trondheim. Start ved 1000-års stedet på Fannrem, avslutte ved idrettsparken. Synes 17. Mai-toget i Tr.heim er fantastisk, og det forener alle bydeler i Tr.heim. Til slutt litt mere ris. Det verste jeg hører i Orkdal, er verdiene de "voksne" overfører til barna sine. De oppfordrer sine barn til å "hate" de andre grendene. På smågutte-fotball hører jeg "knus de jævla Fainnræmsbøggen!", og "jævla Ørbøgg". Konkurranse er bra, men disse verdiene er med på å holde "udyret" i live.


  MvH
  Lemmy

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra skrevet, Lemmy! :-D

   Kan ikke fatte at Velforeninga vil stå for alt som Hans lirer utav seg. For det er det de gjør når de lar ham skrive på deres sider eller linker til denne bloggen. Fint at Hans har egne meninger, men jeg tror/håper ikke medlemmene i Velforeninga stiller seg bak alt. De som sitter i styret burde krevd å få lese innlegg før de blir publisert deres egne websider.

   Slett
  2. Du har ikke fått med deg at denne bloggen IKKE er Orkanger Vel?

   Godt å sjekke litt før man bare fortsetter å lire av seg gammelt nytt.....

   Også merker vi oss ropet på sensur fra en bestemt del av bygda, det er "verdier" det også, og enten du tror det eller ikke ansporer det et geskjeftig guttemiljø som har tatt voldsmetoder i bruk......

   Slett
  3. ErikP, du er vel en av de som skriker høyest når det gjelder å kritisere alle andre deler av Orkdal kommune enn Orkanger. Du er sikkert ikke enig i at man isteden for å spre mer hat, bør tenke på å jobbe sammen for å få samhold i denne bygda! Og slutt å rope om haller og hoppbakker osv, og heller støtt opp for å samle kreftene! Det er masse godt krefter i denne dalen, men man kommer ingen vei med å konstant kritisere hverandre! Hvordan skal denne kommunen vokse, dersom man bare skal motarbeide hverandre? Ikke kom nå da, med at det er Fannrem som er rota til alt ondt, for da gjør du deg dummere enn du er. Se på hva de har fått til i Steinkjer! Jeg sier ikke nå at den søndre del av Orkdal kommune er noe bedre enn Orkanger, for det er nok av folk som skaper vanskelighter derfra også. Kanskje ErikP skal stille sine lokal-historie kunskaper til disposisjon, og bli med å lage et samlende 17. Mai tog ifra Fannrem - Orkanger? Kunne vært moro det.

   Slett
 9. Artig å¨høre på utsagnene og bortforklaringene til de som ikke tåler sannheten !

  SvarSlett