fredag 3. februar 2012

Orkdalslista skal skaffe gravplasser til alle

Selv folk fra Orkanger dør. Hvor skal vi graves ned når det er fullt ved kapellet? Det fikser Orkdalslista. Dessuten vil lista gjenskape Orkanger kirke som Thams-produkt.

Men først: Zabit Minas Hanna søkte nylig om skjenkebevilling ved Pappas restaurant & bar på Fannrem. Han fikk lov å skjenke øl og vin – med 7 mot 4 stemmer.

Vedtaket er interessant:
•    Rådmannen som faginstans innstilte på å si ja. Likevel stemte fire nei.
•    De som stemte nei til alminnelig skjenkebevilling markerte offentlig at noe hefter ved søkeren. Men det eksakte problemet er unntatt fra offentlighet.
•    To av de som stemte nei tilhører Orkdalslista. Normalt er lista svært liberal.

I Orkdal skal skjenkebevilling være lett å få og lett å miste. To av Orkdalslistas nye politikere ville ikke gi denne søkeren sjansen til å selge alkohol. Solveig Nærup Sandvik og Eva Solstad sa nei.

De to er henholdsvis i familie med ordføreren og tidligere ansatt hos ham. 

Hva er egentlig Orkdalslista? Et politisk parti? Et løst nettverk av kjente? En vennegjeng? Noe midt i mellom?

Orkdalslista har hatt ordføreren i Orkdal siden 1999. Ei stor bygdeliste i et regionsenter med 11 000 innbyggere er høyst uvanlig. 

Orkdal har aldri hatt noen seriøs debatt om mulige fordeler og ulemper for lokalsamfunnet. Folk stemmer Orkdalslista som aldri før - muligens fordi Gunnar H. Lysholm er en jovial kar, muligens fordi de misliker politikere.

Det politiske programmet er neppe årsaken (se nedenfor).

Orkdalslista ble i sin tid etablert som et motstykke til de politiske blokkene. Tanken var å bygge bru mellom sosialistiske og borgerlige partier.

Altså: Samarbeid framfor blokkpolitikk. Død over ideologiene i lokalpolitikken.

Slik gikk det ikke. Orkdalslista er i dag garantist for borgerlig flertall. Flertallsblokken styrer like hardt nå som før Gunnar H. Lysholm forlot Frp. I programmet skriver imidlertid lista noe annet: ”Orkdalslista er ikke knyttet til noen politisk fløy.” 

På papiret er det kanskje sant. Men i praksis: Orkdalslista fører an i den blokkpolitikken lista skulle bekjempe.

Skjenkesaken fra Fannrem er unntaket fra regelen. Der gjorde to av listas politikere som de ville. Det kommer av at saken er ubetydelig for alle andre enn søkeren. I saker som betyr noe for Orkdal som samfunn sørger Orkdalslista for at Senterpartiet får viljen sin, med Venstre, KrF og Høyre på slep.

Orkdalslistas formål er ikke lenger brubygging. Formålet er heller ikke ideologisk, for programmet mangler et overordnet samfunnssyn. Formålet med Orkdalslista er etter hvert ganske åpenbart:

Å sørge for at Gunnar H. Lysholm er ordfører.

Til gjengjeld får Senterpartiet varaordføreren og de andre tunge vervene. Politisk er Orkdal styrt av Senterpartiet. Sp har en sterk ideologi. Orkdalslista har bare en politisk praksis, nemlig: Minst mulig offentlig styring.

Partipolitiske nettverk er en tung maktfaktor i samfunnet vårt. Ordføreren i Orkdal tilhører ikke noe parti, og dette er trolig den største ulempen Orkdalslista påfører Orkdal.  FrPs Torstein Larsen tok opp spørsmålet i et leserinnlegg i ST for noen år siden. ”Andre politikere må trå til når det virkelig gjelder for Orkdal”, skrev Larsen (fritt gjengitt). De andre må be om hjelp hos sine partifeller i Oslo på vegne av ordføreren.
 
Orkdalslista skriver faktisk noe av det samme i det godt skjulte programmet sitt:

”Noen hevder at bygdelister ikke har livets rett da man ikke har representasjon på Stortinget. Orkdalslista har gode kontakter i politiske miljøer, og vi vil samarbeide med de politiske partiene i kommunestyret mot sentrale myndigheter i slike saker.”

Fungerer et slikt påstått samarbeid med lokalpartiene som budbringere i Oslo? Ikke hvis vi skal tro stortingsrepresentantene Jorodd Asphjell og Arne L. Haugen fra Ap. De anklaget tvert imot vertskommunen Orkdal for passivitet overfor Stortinget da ”føden” falt. Ja, de mener Orkdal generelt er lite aktiv opp mot Stortinget.

Styret i Helse Midt-Norge fattet selve nedleggingsvedtaket. Styreleder der var Kolbjørn Almlid. Han tilhører eliten i Senterpartiet. Lysholms høyre hånd – varaordfører Oddbjørn Bang – tilhører også Senterpartiet. Men til ingen nytte.

Hvor var Orkdal Senterparti da føden døde?

Folkelighet og åpenhet skal kjennetegne Orkdalslista. Orkdal har sterkere engasjement om politiske prosesser som et viktig mål. Folk skal bli mer interessert. Orkdalslista følger opp i programmet sitt:

”Vi vil lytte til innbyggernes meninger og våre møter er åpne for alle.”
 
Orkdalslista kan ikke i fullt alvor mene at folkelig engasjement oppstår på listas gruppemøter på rådhuset – eller hvor de nå måtte finne sted (jeg vet ikke hvor). Mellom valgkampene møter du i dag folket først og fremst på internett. Der er imidlertid ikke Orkdalslista. ”Partiet” som har hatt ordføreren i snart 13 år tilbyr informasjon verken på egen nettside eller på Facebook.

Så hva er egentlig Orkdalslista? Hvordan havner folk på lista? Hvorfor akkurat dem som står der? Hva vil de? Hva har de felles - om noe? Jeg er usikker.

Dårlig nettverk inn til makta er et problem for bygdelista. Mangel på et apparat for moderne, lokal velgerkontakt er et annet problem. Men trass disse åpenbare svakhetene kan Orkdalslista være en dynamisk organisasjon – eller?

Tja, ett aktuelt eksempel:

I 2006 slo Orkanger menighetsråd alarm. Kirkegården på Orkanger kan være full allerede i 2016. ”Det skal vi ordne”, sa ordføreren på et folkemøte. Så kom et meningsløst forslag om å gravlegge oss på Thamshavntunet. Deretter døde saken hen inntil Småbylista forrige uke kom med et forslag om eiendomskjøp - som ikke ble gjennomført. Og folk fortsetter å dø mens den ledige plassen på gravlunden ved kapellet fortsetter å krympe.

Partiprogrammet til Orkdalslista er uforpliktende, men noen få konkrete mål finnes. Slike mål kan velgerne sjekke – i hvert fall de som klarer å finne programmet til ei liste som ikke er på nett. Her er noe av hva lista lovte før siste valg:

”Arbeide for å bygge nytt innendørs svømmeanlegg i idrettsparken.”
 
Hva skjer, da? Ble det satt av noen kroner?

”Tilbakeføre Orkanger kirke til opprinnelig stil.”
 
Jaha? Er det bevilget penger?

”Sette strengere krav til estetikk i sentrumsområdene.”
 
Hvor – på Bårdshaug øst kanskje?

”Arbeide for etablering av regionalt travanlegg i kommunen.”
 
Hvordan går det med den kampsaken?

”Samarbeide med lag, foreninger og organisasjoner slik at disse og kommunen
sammen kan gjøre et godt arbeid for kommunens innbyggere.”
 
Der er det nok vilje. Men:

7. mars 2007 møtte lag, foreninger og organisasjoner Orkdalslistas ordfører i kommunestyresalen. Massemønstringen fant sted etter en krangel med Orkdal kommune. Bakgrunnen var uro i frivillige organisasjoner etter et forslag fra kommunen om å redusere åpningstidene i Orklahallen. Møtet virket forsonende. Ordføreren varslet tett og regelmessig kontakt med lagene fra da av. 

Sitat fra teknisk sjef Tore Sandbæks referat som gikk til lagene:

”Ordfører takket for gode innlegg og antydet nytt møte når tillitsvalgte var på plass i lag og organisasjoner i slutten av april, og at dette måtte bli arrangert årlig, etter at årsmøter var avviklet.”
 
Nytt møte? Nå har det gått fem år. Intet møte med lagene så langt - og i tillegg krymper kirkegården.

Hans



14 kommentarer:

  1. Har forstått det sånn at Kringstads agenda er å være vakthund for makta og media i dalføret, objektivt samfunnstjenende. Hvor i Orkdalen herren har hjertet sitt og hans politiske ståsted, kunne ikke vært mer tydelig spør du meg - objektiviteten er ikke akkurat til å ta og føle på. At et lite lokalsamfunn som Orkdal skal være så splittet er det trist å være vitne til. Synd å se at striden piskes videre, dette kunne kommunen vært foruten. Hvem jobber for mer samarbeid, tetthet og felleskap? I mine øyne, i alle fall ikke Hans Kringstad.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!
      Jeg har da aldri sagt eller ment at en slik blogg skal være objektiv. Tvert imot - poenget er å mene noe, og å stå for det. Derfor er det synd at du må være anonym. Innlegget minner forresten om stilen til en folkevalgt mest kjent for å spise ting å ha på hodet - men der tar jeg muligens feil;-)
      Mvh Hans

      Slett
    2. Hans Kringstad skriver alltid fakta. Litt av grunnen til striden i denne kommunen er at beslutninger blir tatt på "bakrommet", at det politiske spillet foregår i hemmelighet, og at Orkanger blir rasert av en total mangel på politisk initiativ fra de som styrer. Så hvis det å skrive faktaopplysninger om hva våre folkevalgte gjør er feil så anbefaler jeg å skaffe en tidsmaskin og reise 70 år tilbake i tid og oppleve ei GLANSTID for folk som deg!

      Slett
  2. Problemet med orkdalspolitikken er kjerneproblemet i den snart generasjonslange ukulturen som har oppstått i miljøet rundt Orkdalslista og nikkedukkene i flertallsgruppen.
    Resultatet er et spredd og rasert sentrum og en grendestrid værre enn noen sinne. Et stort og utviklende industrisamfunn - ja, men det er ikke på grunn av flertallsgruppen. Men de er ledende innenfor lokalpolitikken. Det sier det meste om velgerne og hvorfor Orkdal kommune har et av landets laveste stemmeandel.

    SvarSlett
  3. For noe rent vås!
    Denne synsvinkelen du viser i din blogg får meg til å lure på hva du egentlig mener.
    For meg som ikke kjenner deg eller hvem du nå måtte representer så sitter jeg igjenn med et bilde av en forsådd elsker som for sitt eget beste må henge ut noe man har mistet. Har ikke sett deg representert i noe politisk parti annet en organisasjonen Orkanger vel (noe som jeg kjenner som innflytter til Orkdal).
    Det å henge ut enkeltpersoner som går imot et vedtak i formannskap eller hvor nå dette ble stemt for er det feigeste jeg ser bli publisert, å da du som du sier har lang erfaring som journalist blir jeg ennå mere forundret. Du skulle kjenne litt mere til det man kaller for etikk, det eneste du oppnår med dine komentarer er foring av bygdetrollet.
    Hvis du er en representant for orkanger vel så kommer min støtte til en slik organisasjon falle bort fra min side.
    Hvordan og hvem har foret deg med hvem som stemmer hva i de forskjellige vedtaken som fattes i de forskjellige rådene i politikken her, så vidt jeg vet er slik informasjon fortrolig, å ikke skal komme for ørene på slike som deg. Kansje noen bør sjekke opp rundt denne saken...
    Hvorfor er du ikke selv aktiv med i noe parti?

    sansynlig så er du vel ikke enig med noen i noe å derfor ikke passer inn eller er ønsket.

    Tenk deg om hva du skriver og hvilke konsekvenser det kan få for de du henger ut på din blogg, å vurder om det du skriver er riktig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Å vise hvordan maktstrukturer i politikken i Orkdal henger sammen er vel neppe å fore noe bygdetroll. Det er vel snarere slik at dyret ønsker å hegne om sin egen pels og sin sannhet; brøler og glefser hver gang noen forstyrrer med andre meninger, forsøk på endring, åpenhet; gjøre noe annerledes.Trøsten er at bygdetrollet sprekker når noen stryker det mothårs.

      Slett
    2. Skremmende holdninger i innlegget skrevet 3.februar 01.55. Det må jo være bygdetrollet opp av dage. Diktaturisk. Lenge leve demokratiet !

      Slett
  4. Hei!
    De som er folkevalgte må tåle at det de stemmer for og imot blir kjent. De representerer tross alt oss folket!
    Stå på Hans!

    SvarSlett
  5. Takk for saklig kommentar (ironi). Svar:
    1. Nei, det er ikke hemmelig hvem som stemmer hvordan i Norge. Tvert imot har vi nå hatt et åpent demokrati siden mai 1945. Å fortelle hvordan folk stemmer er heller ikke å henge ut noen. Det er en naturlig del av demokratiet. Orkdal kommune og Orkdalslista har vedtatt å arbeide for økt interesse og engasjement om de politiske prosessene i Orkdal. Da er åpenhet en første forutsetning.
    2. Jeg er ikke aktiv i noe parti. En hver har rett til å mene noe og å engasjere seg i lokalsamfunnet uten at det skal skje gjennom et politisk parti. Det har en verdi at flest mulig også utenfor partiene tør å mene noe og er villige til å engasjere seg i lokalsmfunnet. Partipolitikere har ikke meningsmonopol.
    3. Hvis jeg har skrevet noe som er feil, retter jeg det opp. Det er bare å si fra.
    4. Du lurer på hva jeg mener.Kort sagt: I bloggen om Orkdalslista mener jeg at vi trenger en debatt om hvorvidt en stor kommune som Orkdal er tjent med bygdelister uten nettverk inn til makta med stor M. Om hvor godt eller dårlig Orkdalslista fungerer lokalt. Om hvordan lista rekrutterer folk. Og om det at Orkdalslista mangler en organisasjon, ei nettside og andre ting som er selvfølgelige for et vanlig partis muligheter til moderne velgerkontakt. Blant annet.
    mvh Hans

    SvarSlett
  6. Meninger om at det er feigt å offentliggjøre navnene på hvilke politikere som har vedtatt bestemte saker blir som å hoppe langt tilbake i tid. Etter reaksjoner av denne typen skjønner de fleste av oss at det er bråk lokalt både innenfor idretten og politikken.

    SvarSlett
  7. Det som overrasker mest i debatten rundt åpenhet både innenfor politikk og idrettsliv er den tydelige motstanden fra de som har sittet lengst ved roret. Avgjørelser og bestemmelser skal helst gjøres i stillhet bak lukkede dører. Ikke på en åpen og demokratisk måte.
    Det er viktigere enn noen gang at denne bloggen fortsetter, mulig enda krassere. Det blir i mange tilfeller komisk å lese tilsvarene fra de som føler seg truffet. Stå på Kringstad - du har de som er for mere åpenhet med deg og de blir det flere og flere av.

    SvarSlett
  8. Stå på du Hans!

    SvarSlett
  9. Stå på for mere åpenhet. Del den informasjonen som vi sitter på, da kommer mye svar på mange saker. Hvem, hva, og hvorfor.

    SvarSlett
  10. Jeg anbefaler alle å ta lærdom av denne bloggen og diskusjonen på orkangervel.no. Dette er demokrati i praksis; politiske beslutninger og konsekvenser av de samme beslutningene blir ivrig diskutert på grunn av at de blir omtalt og ikke feid under trykksverta. Hva mer kan politikere ønske seg fra et levende samfunn?

    SvarSlett