fredag 30. mars 2012

Sirkus Johnsen og kuppet OIL fornekter

I fjor ødela Orkdal IL idrettsrådet som samarbeidsorgan. I år er rådet redusert til en revyscene.

Farsen rundt OILs Thor Arne Johnsen har versert i ST i nesten ei uke. Jeg ville ha neglisjert dette skrålende sirkuset hadde det ikke vært for styrevedtaket Orkdal Idrettslag publiserte i avisa tirsdag.

Her fornekter OIL at det fant sted et kupp på idrettsrådets årsmøte i fjor. Vedtaket er et forsvar for den behandlinga OIF og Rudolf Larsen ble utsatt for den gangen.

OIL burde ha beklaget aksjonsformen, eller kunne i det minste ha holdt kjeft. I stedet kommer styret i idrettslaget trekkende med et forsvar for en av de mest nedrige seansene i den lokale idretten noensinne.


Her er et utdrag fra uttalelsen fattet 25.mars og publisert to dager senere i avisa:

”Et tilnærmet enstemmig årsmøte i Orkdal idrettsråd valgte Thor Arne Johnsen som leder. Noen har prøvd å beskrive dette som et kupp og til hinder for et godt samarbeid innen idretten i Orkdal.”

Noen har ikke prøvd å beskrive showet på årsmøtet som et kupp. Det er beskrevet som et kupp, noe det også var:

Noen – jeg antar i Orkdal IL – regisserte en aksjon for å hindre at Rudolf Larsen skulle bli valgt som ny leder i Orkdal idrettsråd. Noen - mest trolig i Orkdal IL - mobiliserte medlemmer i fire andre idrettslag for å utnytte stemmerettsreglene som gir alle lag lik representasjon uavhengig av størrelse. Mobiliseringen skjedde i hemmelighet. OIF skulle ikke vite noe. Det lyktes.

OIFs Rudolf Larsen møtte dermed alene, intetanende om hva som skulle skje. OIL fremmet et benkeforslag på OILs Thor Arne Johansen som motkandidat til valgkomiteens forslag på Rudolf Larsen. De innvidde avtalte på forhånd hvordan utsendingene fra OIL, Orkla Fotballklubb, Orkla Fjellsportklubb, Svorkmo/NOI og Fjellmann skulle stemme.

En slik hemmeligholdt aksjon er ensbetydende med et kupp i et demokratisk organ nettopp fordi den er organisert i hemmelighet. Dette er selvsagt ikke ulovlig. Og like selvsagt er metoden ødeleggende for samarbeid og tillit.

Men Orkdal IL & co stoppet ikke ved kuppet. De drasset med seg en gapestokk i tillegg. ST fikk tips om at noe uvanlig skulle skje på idrettsrådets årsmøte. Avisa møtte opp, og kunne dokumentere ydmykelsen av en av de ærligste og mest trofaste av alle tillitsvalgte innen idretten i Orkdal.

Hele seansen var simpel, ynkelig, skammelig og totalt unødvendig. Dette forsvarte Orkdal ILs styre på trykk i ST tirsdag.

Kuppet gjorde Thor Arne Johnsen til idrettens fremste representant i Orkdal. Johnsen startet med å lyve i avisa om økonomien i Nye Knyken, der kommunen har satt millioner av fellesskapets kroner i spill. Han fortsatte med å opptre partisk i Evjen-saken, og avsluttet (foreløpig) med å foreslå utskifting av Knut Even Wormdal fra OIF som leder i valgkomiteen i idrettsrådet.

Om det er Johnsen, OIL-leder Oddbjørn Almli eller ST som har løyet under opptrinnet den siste uka, vet jeg ikke. Men jeg har en klar mistanke. Versjonene er i hvert fall så forskjellige at minst en må være usann. 

Etter kuppet i fjor publiserte jeg navnene på de drøyt 20 som møtte opp for å hindre at Rudolf Larsen skulle ta over som leder etter OILs Magne Fossbakk. En av deltakerne kalte meg feiging etterpå. Motivet hans for å delta var nemlig edelt; å sikre at alle lagene får like mye offentlig støtte. 

I så fall har han – og andre – latt seg bruke som naive redskaper av bakspillerne. Rudolf Larsen kunne ikke ha flyttet på ei krone om han var blitt leder.

Feigest er de som sto bak kuppet, og som etterpå har gjemt seg i mengden. Ingen har hatt ryggrad til å stå fram som initiativtaker. Ingen har heller hatt mot til å forklare årsaken til det kuppet styret i Orkdal IL nå bortforklarer. Alle stikker seg unna som medlemmene i en mobb.

Idrettsrådets årsmøte i 2011 artet seg som en ren hevnakt mot Rudolf Larsen, tilsynelatende fordi han sa sin hjertens mening om å satse på ny idrettshall på Follo i konkurranse med en Orklahall som ventet på oppgradering.

OIL-leder Oddbjørn Almli bekreftet først langt på vei STs historie om at OIL hadde bedt Thor Arne Johnsen gå av for å bedre samarbeidsklimaet. Men plutselig ble hensynet til Johnsens anseelse viktigere enn samarbeidsklimaet i idretten. Dagen etter ST-oppslaget oppfordret OILs styre Thor Arne Johnsen skriftlig om IKKE å gå av.

ST spør om dette er en god sak for samarbeidsklimaet, og Almli svarer:

”Vi ser ikke at dette skal være med å skape mer splid.”

Det er visst noen som tror at jorda er flat også.

Ved siden av Oddbjørn Almli, som signerte styrevedtaket/pressemeldinga i ST, består OILs styre av Jorodd Asphjell, Kari Fossum, Karin Larsen og Ansgar Selstø.

PS: Jeg har et sekretærverv i ei underavdeling i OIF. Thor Arne Johnsen kontaktet i vinter daværende OIF-leder Rudolf Larsen fordi jeg som nå er OIF-tillitsvalgt hadde kritisert sider ved Knyken-prosjektet i denne bloggen. Johnsen har også ringt medlemmer i Orkanger Vels styre på grunn av meningene mine. Men på denne bloggen gjelder Johnsens motto fra idrettsrådet: 

”Hær e det æ som bestæmme”.

God påske!

Hans

8 kommentarer:

 1. E så gla for att du belyse d her Hans Kringstad.

  Som du si "Hær e d æ som bestæmme" fortsætt med det:):)

  Glæ mæ t å læs dein bloggen her vær fredag å du skuffe ikke i kveld heller:)

  Å t slutt må æ bare si det, faen for en gjæng assa. Dæm provosere så d hold.

  SvarSlett
 2. Da hadd æ rætt læll da.........Synes æ så att OIL folket, for rundt å holdt pistoln mot hode på dæm i ainner Idrettslagan rætt før avstæmminga i Idrettsrådet sjø :) Tru dokk verkel att OIL har så my makt i Orkdal´n??, det finn æ litt snedig når OIF e et 3 gång så stort Idrettslag.

  Nei det hærre bli for dumt.......Takk å farvell, huset e t salgs å æ fløtte t 7327......

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke nødvendig med pistol. Ifølge Orkla-folk var det nok å antyde at et kupp mot OIF ville gi mer penger i kassa.

   Slett
 3. Skjelden man opplever et idrettsmiljø så gjennomsyret av løgner og hemmeligholdelse. DE SOM PÅSTÅR AT DET IKKE FØRER TIL VÆRRE GRENDESTRID MÅ VÆRE FRA EN ANNEN PLANET.

  MVH
  Olav

  SvarSlett
 4. Et vel-menende råd: Senk skuldrene, pust med magen, nyt dagen og prøv å få litt positivt påfyll i hverdagen! God påske! :) Med vennlig hilsen Jon Olav

  SvarSlett
 5. Maktkampen er og har vært uren. Å dolke Rudolf Larsen og OIF i ryggen med det voldsomme idrettskuppet i 2011 har nå ført til dagens situasjon der en del sannheter har kommet for dagen. Søra og Orkanger vel har belyst problematikken på en riktig måte den siste tiden. Når løgner kommer for dagen blir det bestandig vanskelig for de som rammes. Grunnen til at OIF og Larsen har fått flere oppreisninger det siste halve året har en enkel årsak. Oif og Rudolf Larsen har alltid fulgt reglementet og vært dønn ærlige. Det lønner seg i det lange løp.

  langdistanseløper

  SvarSlett
 6. Uken etter idrettskuppet fortvilte OIF over måten de hadde blitt behandlet på. Svaret fra OIL og Fosbakk glemmer jeg aldri. OIF må se til å få tatt et internt oppgjør. Altså rydde i egne rekker fordi det var mange i de forskjellige avdelingene som var mot Larsen - mot Oif fotball o.s.v.
  Sannheten er en helt annen. OIF har det siste året fremstått som en samlet enhet som jobber godt sammen med breddearbeid for barn, integrering og anleggsutvikling. Ledet av Rudolf Larsen på en ærlig måte etter lovene i regelverket. Aldri før har vel OIF hatt større fremgang og optimisme. Til det beste for alle i lokalsamfunnet.
  Derimot i bakteppet av OIL, oRKLA og Orkdal idrettsråd er ikke alt riktig etter regelverket. Ei heller åpenhet og oppriktighet.
  Det siste årets idrettshendelser med hemmeligholdelse, usannheter, knykensprekk, Ulovlig Evjensavtale, ulovlig henting av spillere, sjikanering av engasjerte småbarnsfamilier m.m. viser i klartekst at det er Fosbakk, OIL, oRKLA og Orkdal idrettsråd som bør renske opp innad i egne miljøer. Denne utviklingen fører til drastisk økt grendestrid og splid. Det ER IKKE BYGDA TJENT MED. Fosbakk bør starte i egne rekker før han driter ut andre. Det var mange som øynet et håp om forsoning når idrettslederen fikk riktig press på seg fra egne rekker om å gå av for å bedre samarbeidsklimaet. Meget skuffende men ikke overraskende at dette likevel ikke var tilfelle. I steden har vi den siste uke opplevd bortforklaringer, unskyldninger og usannheter. Det lille håpet om ydmykhet, fornuft og samarbeid forsvant på et blunk. Back to basic - DESSVERRE.

  Jarl

  SvarSlett
 7. Det gjør meg rett og slett trist når jeg ser hva sport kan gjøre med voksne mennesker. Patetisk!

  SvarSlett