torsdag 1. mars 2012

Politisk avtale stoppet Orklahallen

Fem partier bestemmer alt i Orkdal. Rett etter valget – 18.september – signerte de fem en samarbeidsavtale. Derfor er byggestart ved Orklahallen fortsatt i det blå mens det regner inn i gammelhallen.

Samarbeidsavtalen sier hva partiene er enige om å prioritere. Normalt blir slike avtaler lagt fram for borgerne så snart de er undertegnet. I Orkdal skjedde ikke det. Men nå har jeg fått avtalen etter å ha bedt om den.

Og ryktene stemmer: En eller annen har fått gjennomslag for å knesette et prinsipp som legger Orklahallen i tvangstrøye:

”Utbygging av Orklahallen skal skje innenfor vedtatte budsjettrammer”.

Det står det i avtalen mellom Orkdalslista, Senterpartiet, Venstre, KrF og Høyre. Poenget er siste ledd i setningen. ”Innenfor vedtatte budsjettrammer”. Det betyr 38 millioner kroner. Ikke en million mer, ikke en tusenlapp mer, samme hva det måtte føre til av økte kostnader på sikt, eller hva idretten og andre brukere måtte tape.

Dette forklarer altså uviljen mot å ta opp et relativt ubetydelig lån for å løse en fortvilt floke. Hele avtalen finner du hos Orkanger Vel.

Jeg vet ikke hvem som står bak, men mest sannsynlig er det en eller flere av de tre sterke: Gunnar H. Lysholm, Oddbjørn Bang, Arne Grønset. Underskrivere er imidlertid samtlige 21 som sitter i kommunestyret for de fem partiene.

Vedtaket om Orklahallen skiller seg ut fra de aller fleste punktene i samarbeidsavtalen. Målene ellers er stort sett ekspansive, men i tilfellet Orklahallen er programerklæringen begrensende. Det står presisert hva man IKKE skal gjøre – nemlig ikke bruke mer enn en bestemt sum.

Spillet rundt Orklahallen er en særdeles trist historie for Orkdal. For noen få år siden hadde vi ennå sjansen til å bygge en framtidsrettet videregående skole ved Idrettsparken. Her lå mulighetene åpne for sambruk med en stor flerbrukshall, en framtidig svømmehall og et anlegg for sommeridrett med unikt potensial – og i tillegg samspill og synergier med næringslivet.

Slike koblinger leter kommuner etter over alt, men ikke i Orkdal hvor alt lå så godt til rette. De som bestemmer mener nemlig at Follo er bedre enn Orkanger. Dermed basta.

12. februar åpnet en ny hall i Stjørdal: ”Den inneholder tre håndballflater, 28 garderober, styrkerom, tilskuerplass til 4 000 og et gedigent klatreareal.”

Kommunen og fylkeskommunen spleiset ”for at elever i grunn- og videregående skole på dagtid skal ha gode treningsvilkår, og at idrettsungdommer i kommunen får et verdifullt tilbud om kveldene.” (sitater fra Stjørdalens Blad).

Daglig leder Tule Nervik i hallen sier at hallen ”blir en møteplass for alle i Stjørdal. I tillegg til de idrettslige aktivitetene kommer kantinen til å være åpen helt til klokken ti om kvelden.”

Nyhallen skal trekke arrangementer til Stjørdal. Den er allerede fullbooket fram til sommeren.

Slik tenker alle kommuner unntatt Orkdal; sambruk og kraftfulle samlingsplasser.

Her i Orkdal innførte Lysholm, Bang og Grønset tvert imot prinsippet om at vi ikke skal ha en moderne videregående skole sammen med eksisterende anlegg. Ordføreren skyldte riktignok på uvilje i Sør-Trøndelag fylkeskommune.  Men det er i beste fall en halvsannhet, i verste fall en løgn.

Fylkets saksdokumenter peker direkte tilbake på Orkdal kommunes uvilje mot å sette av tomt til en ny skole som alternativ til Follo. Kommunen hadde egen tomt. Ingen har forspilt en feitere mulighet til å utvikle lokalsamfunnet vårt.

Resultatet kjenner de fleste: Tautrekking mellom Follo og Orkanger, strid om plassering av hall, spill i kulissene om penger til hall, splittelse i idretten – og stadige tilbakeslag for ”storstua” Orklahallen.

I februar 2009 ville Arne Grønset gjøre noe med grendestriden i Orkdal. Grønset har vært politiker i Orkdal siden først på 70-tallet (!), men han hadde aldri opplevd så krasse motsetninger før. Det sa han i formannskapet, ifølge STs referat fra møtet.

”Debatten i dag er så snever og navlebeskuende, og man greier ikke å se kommunen under ett. Dette er noe vi vil jobbe med”, erklærte Grønset på vegne av Venstre i formannskapet.

Slik er det Grønsets analyser arter seg. Den gang var folk med feil meninger ”navlebeskuende”. Nå var nylig en meningsmotstander ute av stand til ”å se lenger enn sin egen nestetipp.”

Arne Grønset, derimot, er både vidsynt og langsynt. Noen tiltak mot grendestriden er det imidlertid umulig å øyne fra Grønset side etter erklæringen i formannskapet om diplomatisk innsats for tre år siden.  

Det kan snarere virke som Grønsets språkbruk og stadpunkter nører opp under striden han vil bekjempe.

Her kommer et helt gratis tips for å dempe motsetningene: Grønset kan starte med å frigjøre Orklahallen fra den tvangstrøya han selv la den i 18. september. Venstre-lederen har makt til det.

Og en ting til:
Skal du løse et problem, som for eksempel en grendestrid, må du først identifisere årsaker til problemet. En av årsakene finner Arne Grønset ved å se i speilet. 

Hans

10 kommentarer:

  1. Når Orkdal har politikere og stortingsmenn som utdyper grendestriden og samtidig går for prosjekter mot sentrumssamling er man sjanseløs. Man kan bare drømme om lignende tilstander a la Stjørdal. Orkdal kommune må få nye koster som kan feie unna grumset før man går videre. Og det er veldig veldig trist at storstua Orklahallen blir så tydelig nedprioritert.

    SvarSlett
  2. Orkdal kommune har egentlig det meste tilrettelagt fra før av. Handel, industri og idrettsparken/orklahallen. De fleste andre kommuner hadde benyttet sjansen - storskole/videreg. allm og yrkesfaglig i samhandling med industriområdet og idrettsparken. Det hadde vært enkelt å samla hall og balltilbudene på Orkanger på samme måte som f.eks Stjørdal - MEN - i Orkdal styres vi av ledere i politikk og idrett med en iboende misunnelse mot Orkanger. Her såes frøet til dagens grende og idrettstrid. Det vil gå flere tiår før vi får muligheten til noe lignende som Stjørdal nevnt i dette tilfellet.

    SvarSlett
  3. Synes politikerne i Orkdal har fått det til veldig fint. Orkanger og Fannrem er blitt utmerkede steder å kjøre forbi, enten man kommer fra vest eller øst.

    SvarSlett
  4. For meg som har vært på Orkanger i 6 år blir denne antiholdningen mot Orkanger synligere fra år til år. Forhold og infrastruktur ligger til rette for å utvikle et samlet sentrum til det beste for alle i kommunen. Det blir nesten litt komisk å følge med på alle forsøkene på samling ( orkdal 2040 og politiske vedtak som blir motarbeidet og omgjort i etterkant)og som nesten alltid ender med spredning. Jeg har bodd på en del plasser men har aldri opplevd så liten politisk vilje og passivitet som i denne bygda. Misunnelse blir det bestandig mot de største stedene , men ikke på denne egoistiske måten.
    Det må være et stort tankekors at flertallet av de som styrer ser ut til å ha et problematisk forhold til Orkanger og det som skjer der. Akkurat det er det umulig å bortforklare når man ser pådagens status. De fleste institusjoner både innen handel, idrett og kultur er fordelt ut over et område større enn den norsre småbyen jeg kommer fra. Uenigheten i bygda er stadig økende på grunn av dette. Jeg har ikke noe fasit svar men det blir vanskelig å få til samarbeid og konstruktiv utvikling når maktsterke politikere og idrettsledere så tydelig plasserer Orkanger nederst på rangstigen. Misunnelse kan prege mange og mangt. ORKDAL kommune har dessverre for sterke miljøer som styres av denne destruktive sinnstilstanden.

    SvarSlett
  5. Det sier seg sjøl hvis antiholdningen nevnt ovenfor ikke hadde vært gjeldende. Videregående skole ved siden av idrettsparken, industriområdet og Orkdalsveien har kun positive aspekter. Komunalt kjøp av sentrumsområdets viktigste tomt St bygget ville vært en selvfølge i andre kommuner i landet. Flytting av turistinformasjonen til biblioteket ville også vært en selvfølge for andre komuner. Konklusjonen er at til og med enkle tiltak for å stimulere en sentrumskjerne blir motarbeidet og nedstemt. Ja det er en underlig sinntilstand som preger mange av de folkevalgte.

    SvarSlett
  6. Per Øyvind Gangaas4. mars 2012 kl. 16:29

    Klart det bli sånn når 50% av de fra Orkanger ikke gidder å reise seg fra sofaen å stemme, da vil jeg tro at halvparten av folk på Orkanger e riktig så fornøyd med dagens politikk, nytter ikke å sitte å syte i etterkant når man ikke gidder å stemme eller er fornøyd med tingenes tilstand. Alle har visst i flere år hvordan og hvilken retning utviklingen i Orkdal går og dette kan ikke endres før de som kan stemme er enige om en retnings forandring og faktisk tar ansvar og utfører sin borgerplikt

    SvarSlett
  7. Det blir litt rart og skrive innlegg når alle er anonym, hva er folk redd for? Sine egne meninger eller at de ikke får igjennom neste søknad? Er det redsel for noe? Har noen med navn forklaring på de?

    SvarSlett
  8. Kjære Hans.
    Med din skarpe penn, og kritiske blikk på Orkdal kommune, og dens politikere, fungerer du mer som en oppvigler og splidskaper, enn en samlende kraft. Du kan kanskje virke som samlende for enkelte på Orkanger, men kommunen sett under ett, er du nok en av dem som forer bygdeuhyret. Dine kunnskaper, og pennførende egenskaper sår jeg slettes ikke tvil om. Du er en meget dyktig skribent, og jeg skulle ønske hele kommunen kunne dra nytte av deg.
    Jeg har en idè som jeg gjerne vil dele med deg.

    17. Mai er Norges dag, ikke Orkanger, Fannrem, Evjen, Gjølme, eller andre småplassers dag. Det er dagen, da hele Norge skal stå samlet for å feire Norges nasjonaldag.
    Et folketog ifra Tusenårs-stedet på Fannrem, til Idrettsparken på Orkanger. Som en artig innslag, kunne Orkdal Musikk-korps øvd inn "Bridge over troubled water", og spilt den over "Chicago"-brua...:-) Ved å sette opp busser ifra Orkanger til Fannrem, vil logistikken være forenklet. Idrettsparken vil være den naturlige endestasjon for toget. Ved idrettsparken kan det da gjøres klart for en folkefest for alle Orkdalinger, med grilling og salg av is og brus osv. Man kan også arrangere vennskapelige konkurranser, med barna i fokus. Ved dårlig vær, kan man bruke Orklahallen som "tilflukts-sted". Jeg synes at Orkdal kommune bør betale sin del av dette arrangementet, for å vise at de ønsker en samlet og sammensveiset beboerskare. Bussene som kjørte folk fra Orkanger til Fannrem, kjører folk tilbake til Fannrem etter folkefestens slutt.
    Jeg har mange flere idèer angående et slikt arrangement, men du skjønner hva jeg mener ut ifra det jeg skriver her.
    Kunne du, Hans, tenkt deg å stå i fronten for et slikt forslag?


    Med vennlig hilsen

    Lemmy

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei!

      17.maitog fra Fannrem til Orkanger: Litt langt, men for spreke folk går det sikkert greit. Jeg tror absolutt ikke at jeg er rett person til å stå bak et slikt initiativ. Jeg er for omstridt, dessuten er det andre som har ansvaret for det tekniske ved 17.maiarrangementene. Men jeg skal alltids klare å gå hele strekket.

      Hvem kan fronte et slikt forslag? Det kan du gjøre, men da kan du ikke være anonym lenger. Det beste er selvsagt om Orkdal kommune står bak. Særlig ordføreren, men også partilederne skal jo være samlende. Arne Grønset varslet allerede i 2009 arbeid mot grendestrid. Kommunen har "outsourcet" 17.mai, men kan jo ta styringa igjen.

      Gjennom mange år i Orkanger Vel har jeg jobbet med en rekke konstruktive forslag og tiltak i full åpenhet, og det gjør velforeninga fortsatt. Erfaringa mi er dessverre at du oppnår mest ved å pleie kontakter bak lukkede dører. Det er en ukultur på dette feltet i Orkdal, og det skriver jeg om.

      mvh
      Hans

      Slett
    2. Lemmy er tydeligvis en av de som jobber i skjul med akkurat det Kringstad ikke gjør. Forer bygdedyret. La det være sagt en gang for alle. De som er ansvarlige for grendestriden er de som i skjul utøver og påvirker vedtak og utbygginger til fordel for seg og sine. Det er det som har skapt den økende grendestriden. Kringstad skriver om sannhetene rundt det som blir gjort. Da får mange store problemer.
      En tenkt situasjon. Hva om Orkla og Orkdal hadde respektert OIF og Orkanger og holdt seg kun til Fannremsbanken noe som skulle vært naturlig? Hva om idrettskupppet ikke hadde blitt gjennomført? Hva om knykenlederne hadde vært åpen om hele finansieringen fra dag 1? Hva om Orklahallen hadde blitt prioritert pålik linje med andre idrettsanlegg i kommunen ?
      Vi hadde garantert hatt mye midre grendestrid og bråk. Det er en sannhet ingen kan vri seg unna.

      Slett