fredag 13. april 2012

Makt over Orkanger: Ti på topp med Bang øverst

Hva skjer med Orkanger? Blir regionsentret gold bilby eller pulserende sentrum? Får vi en attraktiv bykjerne, eller en pregløs soveby til Trondheim?

Resultatet trer fram som resultat av en serie politiske valg. Valgene handler om arealbruk, om regler for utbygging og om kommunen skal styre eller la seg styre. Disse valgene tar politikere på vegne av deg og meg – eller på vegne av særinteresser som kun tenker på egen fortjeneste.
Så; hvem har mest makt over stedsutviklinga? Her er svaret
1. Oddbjørn Bang.
Varaordfører fra Senterpartiet, den sterkeste politikeren i flertallsgruppen. Mestrer det politiske spillet og er løsningsorientert, men representerer interesser som ønsker å nedprioritere sentrum. Orkdal SPs politikk bygger på et utdatert syn på samfunnsutvikling; at et sterkt sentrum er en trussel mot resten av kommunen. Bang tror neppe på det selv, men fører en politikk for egne velgere. De bor utenfor Orkanger.  Varaordføreren deltar ikke i offentlig debatt. Styrer helst bak lukket dør.
2. Rasmus Skålholt.
En god nummer to i Orkdal Senterparti. Slåss for grendene og landbruket, og er paradoksalt nok belønnet med det tyngste politiske vervet knyttet til sentrumsutvikling; Skålholt er inne i sin andre periode som leder av hovedutvalg forvaltning. Løser oppgaven med suveren forakt for vedtatte planer og prinsipper.  Burde ha vært et forbilde og forklart andre betydningen av en fast og langsiktig arealpolitikk. Bøyer i stedet av for særinteresser. Ikke så nøye i sentrum.
3. Per Kirkaune.
Orkdalslistas grå eminense. Medlem i hovedutvalg for forvaltning (under Skålholt). Har lang politisk erfaring og et bredt nettverk i lokalt næringsliv. Ansatt i Salvesen & Thams, som er investor og grunneier. Kirkaune står for en markedsliberalistisk arealpolitikk etter mønster fra FrP; la investorer gjøre som de vil der de vil. Sitter med et betydelig ansvar for at Orkdalslista uthuler viktige prinsipper for sentrumsutvikling. 
4. Eivind Sæther.
Største private grunneier i den ubebygde delen av sentrum. Kan styre eller stoppe utbygging hvis dialogen med kommunen eller investorer strander. Det politiske flertallet har opptrådt passivt overfor både Sæther og andre grunneiere. Et privat initiativ bidro til å koble partene sammen under 2040-prosessen. 
5. Gunnar Hoff Lysholm.
Mer borgermester enn ordfører. Opptrer som et redskap for andre. Tar sjelden seriøse initiativ. Kjent for innspill som kirkegård på Thamshavntunet, rart hus på Sæther/Rømme, sentrumsmonument til ti millioner kroner og nei til videregående skole på Orkanger fordi ungdommen da vil kjøpe mer snop. Har imidlertid greid å styre egen gruppe stramt sammen med Per Kirkaune. Resten av Orkdalslista opptrådte som nikkedokker under 2040-arbeidet. Har økonomisk egeninteresse knyttet til arealpolitikk.
6. Kjell Holden.
Daglig leder på OTI-sentret og privat investor. Driver jevnlig påvirkning for å gi OTI optimale betingelser. Representerer en betydelig maktfaktor gjennom eieren (Storebrand), som har ubegrensede ressurser finansielt og juridisk. Holden/OTI/Storebrand framstår som lite interessert i samfunnet utenfor OTI-sentret.
7. Martin Tangen Gudmundsen.
Ble rik da konkurrenten Norsk Kjøtt (kjøttsamvirket) kjøpte av ham bedriften Fisklim og Fôrstoff for å legge fabrikken ned. ”Sildoljen” forurenset både luft og sjø uten at myndighetene greide å tvinge gjennom rensetiltak. Investerte i fast eiendom i Orkanger sentrum. Blokkerer nå utvikling ved å la tidligere Hell Bil (Blåsmo-tomta) og Brannstasjonen ligge urørt. Har forlatt Orkanger til fordel for Østfold og business i Baltikum.
8. Arne Grønset.
40 år i lokalpolitikken. Venstre-politiker med sterkt engasjement, men primært for alt annet enn Orkanger. I langsiktige planer er potensialet i Idrettsparken og områdene rundt utpekt som et aktivum for videre stedsutvikling. Grønset har arbeidet for å flytte både bane 3 og klatrehall fra Idrettsparken til Follo. Har vært med så lenge at han trolig føler eierskap til fortidas løsninger. Har vedtatt dem selv - eksempelvis å bruke kinosalen i et malplassert rådhus som kulturhus.
9. Ivar Nilssen og Per Opøyen.
Nilssen og Opøyen AS, Vormstad Utbyggingsselskap AS. Involvert både i egne utbyggingsprosjekter og som rådgivere for andre i reguleringssaker. Har kompetanse og nettverk som kan påvirke politiske betingelser i sentrum. Per Opøyen advarte offentlig mot videre utbygging av OTI-sentret dersom sentrum skal kunne utvikles i tråd med vedtatte mål – men da uten å bli hørt. Har interesser på Rømme Øvre.
10. Bjørn Rønning.
Aktiv eiendomsutvikler via BoSystem, det selskapet som mest effektivt har klart å gjennomføre prosjekter i sentrum. Forsøker som de fleste andre å få politikerne med på å tøye reglene, og det er lov å prøve seg. Konflikter rundt blant annet Hov-prosjektet – byggehøyder, fasader med mer - førte til et litt anstrengt forhold til administrasjonen.
Sterke kandidater utenfor lista:
Arild Sørlien.
Adm.dir. i Coop Orkla Møre, tungvekteren i lokal varehandel og stor eiendomsbesitter på Bårdshaug – både på Amfi- og Statens Hus-sida av Orkdalsveien. Ute av lista under tvil. Coop later nå til å bruke samfunnsmakt med forstand. Planen for utbygging av Amfi bærer preg av forståelse for andre samfunnsinteresser i like stor grad som OTI (Storebrand) sin plan for OTI-utbygging bærer preg av tunnelsyn på egeninteresse.
Jorodd Asphjell.
Driver grendepolitikk fra Stortinget, og favoriserer eget idrettslag fra toppen av norsk idrettsbevegelse. Arbeider målrettet for å utvikle idrettsanlegg fra Follo og sørover på bekostning av sentrum. Edderkopp i Ap, men har mer til felles med Orkdal Senterparti enn med Orkdal Arbeiderparti. Er mektigere enn noen annen med adresse Orkdal. Faller likevel utenfor lista fordi det er vanskelig å se hvor mye mer skade han kan forårsake.
Steinar Gaustad.
Leder plan og forvaltning i Orkdal kommune. Representerer kommunens fremste kompetanse på stedsutvikling og samfunnsplanlegging. Burde ha vært inne på lista. Er ute fordi de ledende politikernes mangel på respekt for planverk har plukket av ham faglig autoritet.

Anders Aa. Morken.
ST-redaktør, uteglemt i første omgang. Er nesten alene om å ha mediemakt, og kunne lett ha plassert seg i topp tre. Men da må ST etablere en standhaftig, maktkritisk og gjennomtenkt journalistikk om  saker og personer som virkelig avgjør stedsutviklinga i regionsentret. Tilfeldig og tannløst i dag. Hjelper lite med utropstegn til slutt i lederartiklene. Ikke lokale tema, men rundskriv fra Stortinget preger debattsida.

Det var svaret, som selvsagt ikke er noen fasit. Kritiser gjerne både valg av kandidater, rangering og begrunnelser. Kom med forslag på andre med avgjørende innflytelse. Kanskje du vet om en kvinne med makt i Orkdal? Hmmm.

Og husk; det er ikke klanderverdig å ha makt verken for politikere eller investorer. Spørsmålet er hvordan du bruker den. 

Hans

14 kommentarer:

 1. En ambisiøs kommune uten sentrum sier alt om de som har utviklet tettstedet til å bli et spreddsted. Finnes ingen bortforklaringer på hvorfor Orkdal kommune ikke har et samlet og normalt sentrum. Slett og dårlig politisk arbeid over tid er hovedårsaken. Da blir det så innmari trist å ikke finne en eneste politiker med anger, ydmykhet eller innrømmelse av at det vært ført en dårlig sentrumspolitikk over flere år. Innenfor sentrumspolitikken og idrettslivet i Orkdal har utviklingen vært styrt av særinteresser i flere år - derfor har kommunen også fått en sær og destruktiv grendestrid. Trist - bare trist.

  SvarSlett
 2. Det snakkes her om særinteresser. Personlig mener jeg det er idretten i Orkdal som ødelegger naboforholdet mest. Krefter i Orkla har i 10 år nedprioritert Idrettsparken. Greit at ski, alpint, hopp og skiskyting samles med hovedsatsing i Knyken. Det er bare helt glimrende. Men det samme skulle blitt gjort motsatt veg. Fotball og alle andre ballidretter skulle hatt hovedsamling i idrettsparken. I steden har krefter også prøvd å flytte ballidrettssatsingen til Fannrem(Fannremsbanken stadion - før oppgradering av den tidligere hovedarenaen til Orkla m.m. ødela forholdet i fotballmiljøet fullstendig) Og det er ingen etterpåklokskap . Absolutt alle skjønner at det ble kjerringa mot strømmen. Nå har toget gått vedrørende idrettssamarbeid i bygda - dessverre. Sånn ble det.

  SvarSlett
  Svar
  1. berit gjølmesli14. april 2012 kl. 09:34

   Tror ikke det er idretten i seg selv som er årsak. De aller fleste som bruker fritida si på idrett, enten som aktive utøvere, eller for å tilrettelegge for andre gjør dette i beste mening. Men viktige avgjørelser som vedlikehold av anlegg, å prioritere nye anlegg og lokalisering av anlegg er politiske beslutninger; og når det ikke er vilje til politisk styring får de sterkeste særinteressene, bekjentskapene, de som roper høyest... styre. Derfor er mangelen på vilje til politisk styring den egentlige årsaken til frustrasjonene. Da må den politiske flertallskonstellasjonen i Orkdal løse dette; ikke idretten,det er ansvarsfraskrivelse.

   Slett
 3. Enkelt og greit. For mange politikere med makt hater Orkanger fordi det er kommunenes største tettsted som innehar de fleste jobbene, arbeidsplassene, butikkene,boplassene, tilbudene og menneskene. Janteloven er værre enn kjønnsdriften. Orkdal ingen unntak.

  SvarSlett
  Svar
  1. Janteloven?? Hva med når "Orkangerfolk" legger seg borti det som skjer på "Bygda"?? Har sett en del av det også, skal dere som bor i "tettheten" bestemme over oss som VIL bo i utkanten å??
   Mitt syn er att Orkanger er\blir ødelagt av denne fortettninga, har barn som er i start og slutten av skolen i orkanger, og desverre så fører fortettninga med seg "Dop", "Pøbel", "Degos" etc etc........Sitert gutten i U.Skolen:(

   Slett
  2. Til MR. Jante himself. Kom med konkrete eksempler, men det har du ikke når ingen nevnes. Ingen foreninger på Orkanger legger seg borti driften og utviklinga i andres idrettslag.
   Ødelagt av fortetting. Dummeste jeg har hørt. Skal verden jobbe mot utviklingen som tvinger seg frem over alt. Skal vi slutte å bruke data? Skal vi prøve å legge ned byer og tettsteder ?
   Det handler om å gjøre utviklingen ingen kan stoppe - best mulig.

   Slett
 4. Si sæ sjøl når en sjer kæm de tre første på lesta e. Utroli at de tre som styre sentrumsutviklinga itj har noe som heilst forhold te orkanger som sentrum. Skandale fra ende te ainnen. Iorkdaln får vi te absolutt ailt. mytji bra og mytji æsktremt rart.

  jonne

  SvarSlett
 5. Du føler ikke at du gjentar deg selv? Det er jo det samme på nytt og på nytt. Du har mye for deg i kritikken din, men det hadde vært hyggelig om du kunne fokusert på noe positivt innimellom. Det skjer faktisk en del gode ting i kommunen vår. Også på Orkanger.
  Men en så ensidig negativ fokusering mister du litt troverdighet.
  God helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, jeg føler absolutt at det blir gjentakelser. Men formålet med bloggen er å rette et kritisk søkelys mot maktutøvelse i Orkdal (se øverst på sida)fordi jeg mener det trengs.Da blir innholdet nødvendigvis kritisk, eller negativ fokusering som du kaller det. Positive ting står det om bla på Orkanger Vels nettside.

   Er lite bekymret for egen troverdighet. De som misliker meningene mine mener jeg sikkert jeg er lite troverdig selv når meninger er underbygd med harde fakta. Denne bloggen har hatt nesten 50 000 besøk siden starten i januar, så det finnes et interessert publikum der ute.

   god helg!
   Hans

   Slett
  2. Merkelig påstand fra Orkangerdame. Leser du Orkanger Vel sidene? Der står det 90% positivt hver eneste dag. Om store og små hendelser i Orkangermiljøet. Nyheter og om positive aktiviteter rundt om. Det der blir for dumt.

   Slett
 6. Spennende liste. Uten at jeg vil ta stilling til vuderingene. Men det blir spurt etter kvinner. Hva med rådmann i Orkdal kommune? Hennes underordnede plan- og forvaltingsjefen er jo med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ta gjerne stilling. Hadde vært artig å høre hva en politiker mener. Jeg tok med plan- og forvaltningssjefen men ikke rådmannen fordi temaet er makt over stedsutvikling. Dette er plan- og forvaltningssjefens fagfelt. Vurderer å lage en kvinneliste til en seinere blogg, eller kanskje en alternativ liste.

   mvh
   Hans

   Slett
 7. Helt enig i de fleste her. Grendestriden og fotballkollapsen mellom OIL, OIF og Orkla skjedde på grunn av at maktpersoner innenfor politik, men mest innenfor idrettsliv har ført en egosentrisk politikk, kun for seg og sine og sitt eget idrettslag. IKKE TIL DET BESTE FOR ALLE. IKKE TIL DET BESTE FOR KOMMUNENS BARN OG UNGE.

  SvarSlett
 8. Orkla kollapset fordi den ene moderklubben fra dag en har prøvd å styre hele klubben selv, med trenere og ledere til anleggsbiten. OIF tok affære da nesten samtlige seniorspillere var forsvunnet fra Orkla/OIF/OIL og bredden i barnefotballen var redusert til under en tredel.
  Akkurat det samme skjer innenfor politikken. Blir ikke fred før disse destruktive maktpersonene er borte. Enkelt og greit.

  SvarSlett