fredag 20. april 2012

Folkemøte - fullt hus på Fannrem

Folk på Fannrem er bekymret. De frykter butikkdød og et sløvt sted der folk bare bor, sover og tar sol. Og nå venter du en spydig kommentar fra en fanatisk ørbygg?

Feil. Fannrem og Orkanger har felles interesser.

Folkemøtet på Fannrem tirsdag samlet fullt hus slik folkemøtene gjorde det på Orkanger før og under Orkdal 2040. Saken gjelder ikke Orkanger eller Fannrem. Temaet er politisk styring av stedsutviklinga på Orkanger og Fannrem - eller likegyldig frislipp begge steder.

Dette formulerte Kåre Gjønnes (bildet) tydeligere enn noen, ifølge referatene i ST og på Orkdal Arbeiderpartis hjemmeside.

Gjønnes i ST:

”Kommunen har sin største mulighet i det å styre, og da kan man ikke bare la etterspørselen rå (…) Man må tørre å si nei når dispensasjonssøknadene kommer. Skal kommunen styre, må politikerne følge sine egne planer.”
 
Gjønnes, ifølge Orkdal Ap sitt nettsted:

Politikerne må tørre å styre utviklinga. Det betyr at man må si nei til noe.”
 
Nøyaktig det samme har Orkanger Vel sagt i år etter år. Det har skjedd for døve ører og til stigende irritasjon hos det politiske flertallet – anført av Orkdalslista og Senterpartiet med Høyre som haleheng. På folkemøtet etterlyste Høyres Joar Syrstadeng ei mer aktiv velforening på Fannrem.

For drøyt fem år siden ringte telefonen. En ansatt i Orkdal kommune spurte om Orkanger Vel kunne hjelpe til med å skjerpe folks interesse for arbeidet med ny kommuneplan. Vi takket ja, brukte fritida vår til å lage konkrete forslag for et mer attraktivt sentrum, og argumenterte sterkt for synspunktene våre basert på generell kunnskap.

Som ei aktiv velforening laget vi i tillegg egen nettside for å stimulere til debatt om og økt interesse for stedsutvikling. Dommen kom i ST 24.mars 2010: Boikott fra Venstre og fordømmelse fra alle partier unntatt Ap.

 FrPs Torstein Larsen mente Orkanger Vels nettside hadde ”politisk slagside”, noe som førte til at Larsen meldte seg ut av velforeninga over ei helside i ST, trass i at ingen trenger å melde seg ut. 

Ordfører Gunnar H. Lysholm skrøt av at ”jeg er verken på Facebook eller andre nettmedier” og mente å registrere ”noe ubalanse” hos velforeninga.

Kåre Gjønnes´ partifelle Ivar K. Gangås var ”litt provosert over holdningene som forfektes på orkangervel.no til politikerne.”

Når Høyre etterlyser ei mer aktiv velforening på Fannrem betyr det trolig ei velforening som er aktiv uten å være kritisk. Men hele poenget med ei aktiv velforening må være at den skal representere en motvekt til sterke, politiske særinteresser.

Kåre Gjønnes fra Fannrem (Gjønnesen) er tidligere ordfører, stortingsrepresentant, statsråd og fylkesmann. Som fylkesmann sørget Gjønnes for at Orkdal kommune fikk fire millioner kroner fra staten for å lage en plan for et attraktivt regionsenter (Orkdal 2040).

Hele poenget var å bruke politiske virkemidler for å gjøre Orkdal til et levende og attraktivt sted i utkanten av Trondheim. Å ta politiske virkemidler i bruk er langsiktig smart, men kortsiktig smertefullt. Den smerten tåler ikke Orkdalslista, Senterpartiet, Høyre og FrP. Derfor sier de ja til de dispensasjonene Gjønnes advarer mot, og nei til de langsiktige strategiene Kåre Gjønnes anbefaler.

Konkret betyr det at de slipper inn butikker på Grønøra eller gjør tomme forretningslokaler på Fannrem om til hybler.

Med en smart politikk vil lokalene på Fannrem en dag bli attraktive for næringsdrivende. Dispensasjonspolitikken gjør dem derimot om til leiligheter for all framtid.

”Mer styring må til”, sa ordfører Gunnar H. Lysholm på folkemøtet på Fannrem, ifølge et referat på nettet.

Orkdalslista gikk faktisk til valg på følgende kampsak:


”Begrense kommunens planarbeid til det som er absolutt nødvendig.”
 
Politikere i Orkdal har en tendens til å forveksle mål og midler. Alle sier de vil ha flere kafeer. Men det kan ikke vedtas. Flere møtesteder er et mål, ikke et middel.

Derimot er det mulig å vedta arealplaner som gir kompakte, trivelige tettsteder med gangavstand mellom tilbudene. Og kompakte sentra gjør det mer attraktivt å gå ut der du bor framfor å se TV eller å ta bussen til Trondheim.

Hans

6 kommentarer:

 1. Denne utviklingen føyer seg inn i rekken av tabbekvoter til dømes sentrumsutvikling. Legg merke til at det er de samme personene som har rasert dagens sentrumsmuligheter. En skandale senere generasjoner til de grader vil undre seg over. Gjønnes og kompani er skrekkeksemplet på sentrumsutvikling i negativ form. Dessverre. Den sannheten er meget vanskelig å bære for de som er ansvarlig. Derfor opplever vi til stadighet en brutal
  "piggskyting".

  SvarSlett
  Svar
  1. Piggskyting? Mener du her at de politikerne som styrer den spredte og destruktive sentrumspolitikken ikke tåler kritikk? Det bør det være.
   En ting bør alle sentrumsinteresserte ha klart for seg. Gjønnes var ledende med på å etablere Otisenteret der det ligger i dag. Alle vet vi at det var startskuddet på raseringen av sentrum på Orkanger. Dessverre det desidert største og mest ødelggende politiske vedtaket som er blitt gjennomført i bygda angående sentrumsutvikling. Så ødeleggende at det er uopprettelig for all fremtid.

   Slett
 2. berit gjølmesli21. april 2012 kl. 10:20

  For å drive det politiske skuespillet videre, og for å beholde den politiske makta i Orkdal bedrives det for tida akrobatikk. Det ligger faretruende nært den kjente sjangeren panikkteater, der panikkkommunikasjon og andre halsbrekkende øvelser er sentrale virkemidler.Sammenheng mellom replikk og handling er totalt fraværende,tankegang,holdning og handling varer i tid ikke i mer enn høyst 2 timer(snu kappa etter vinden-, ta det på hælentankegang og hva skal vi med planer, det er ikke vi som styrer alikevelholdning).I umoderne ledelsesteori ble dette kalt la det skure og gå ledelse; i pedagogikken kan det kalles kenguruledelse, i politikken kan det kalles kengurupolitikk. Mor Nille jeg bare spør: Når vil vi se kenguruflagget vaie i Orkdal, og når vil Orkdal offisielt kunne kalle seg en Kengurukommune?

  SvarSlett
 3. Må vrel heller bli Strutseflagget, med hodet trygt og godt begravet i sanden, Berit!

  SvarSlett
 4. Det er det samme om du kommer fra Fannrem eller Orkanger. Orkdal kommune har pr dato ikke et skikkelig sentrum for kommunen. Folk som kommer utenfra finner ikke sentrumet. Akkurat det er like ødeleggende både for fannremsbøgg og ørbøgg.
  Hadde vi hatt et samla sentrum med tilbudene som hører til hadde det ført til mere aktivitet både på Fannrem , Orkanger og småplassene rundt. De fleste av de som styrer dagens sentrumsutvikling er de samme som har lagt føringene for dagens ikkesentrum. Derfor har vi dagens problematikk med at det ikke er vilje til forandring for det bedre. Og det tross millionsluk etter millionsluk i bruk om råd fra byplanleggere og byeksperter. Den største fiaskoen er Orkdal 2040. Det blir ikke forandringer før helt nye politikere kommer til makten.

  SvarSlett
 5. Hørte at det var uttrykt bekymring for at butikkene og lignende tilbud forsvinner fra Fannrem. Det er jo åpenbart en enkel forklaring. Markedskreftene bestemmer og styrer selv så lenge politiske partier ikke har vilje til å styre sentrumsutviklingen. Orkdal kommune styres av flertallsgruppen med Lysholm og Orkdalslista i front. De går for fri vekst og utvikling av markedskreftene. De ønsker ikke å styre handel og sentrumsutviklinga. De neglisjerer Orkdal 2040 og råd fra sentrumseksperter. Da får man et dødt Fannrem og et ikkesentrum på Orkanger. Sånn har det vært i Orkdal i mange år.

  SvarSlett