fredag 24. februar 2012

Grønn stær i Orkdal Venstre

”Det er bra at det finnes politikere som evner å se lenger enn sin egen nesetipp”. Sitat Arne Grønset fra Orkdal Venstre i leserinnlegg i ST 14. februar.

Hvorfor Grønset beskriver seg selv som vidsynt og andre som kortsynt? Fordi Grønset mener det var smart å bruke 13, 5 millioner på Follo mens Orkdal kommune nekter å bruke ei krone mer enn 38 millioner på Orklahallen.

Grensa er 38 millioner samme hva følgene måtte bli, og uansett hvor mye dette prinsippet til slutt kommer til å koste.

Trolig har kommunen allerede kastet bort mange millioner kroner på å utsette utbygginga av hallen på Orkanger. Og trolig er nettopp Arne Grønset den politikeren som mest konsekvent står på 38 millioner som prinsipp.

”Trolig”, for så åpent er demokratiet i Orkdal ikke at du får vite hva som skjer på møtene mellom Orkdalslista, Senterpartiet, Venstre, KrF og Høyre.
Regjeringen har noe som heter Soria Moria-erklæringen. De samarbeidende partiene i Trondheim bygger politikken sin på Lian-erklæringen. Slike programmer er noe seriøse politikere presenterer uoppfordret for skattebetalerne.

Samarbeidsprogrammet mellom de som bestemmer i Orkdal er derimot aldri publisert. Orkdalslista er muligens unnskyldt, siden den verken har en partiorganisasjon eller et nettsted for å komme velgerne i møte. Men Venstre har ei skikkelig hjemmeside. Der står det at det finnes ”en omfattende samarbeidsavtale.”

Engasjerte politikere kan være store i kjeften, akkurat som engasjerte ikke-politikere (som undertegnede). Pussig nok kan politikere som er størst i kjeften være tilsvarende overfølsomme for kritikk mot egen politikk. Arne Grønset er et klassisk tilfelle.

Grønset har fordelt dine og mine skattepenger i Orkdal i over 30 år. Men du skal helst ikke være uenig med ham.

Lederen i Orkanger Arbeidersamfunn tillot seg nylig å kritisere prioriteringene til Arne Grønset og flertallsgruppa. Argument: Det er et dårlig signal ikke å finne penger til den kommunale Orklahallen når man har brukt 13,5 millioner på det fylkeskommunale anlegget på Follo.

Svar fra Arne Grønset i ST:
Først et greit motargument, og deretter en spydighet om ikke å se lenger enn sin egen nesetipp.

Denne typen retorikk er det mulig å spinne videre på i det uendelige. En vittig sjel kan jo for eksempel mistenke visse aldrende personer i Orkdal Venstre for å lide av grønn stær (skyldes forhøyet blodtrykk i øyet, og kan ubehandlet føre til total blindhet).

Foran valget i 2007 utfordret jeg miljøpartiet Venstre på konkrete miljøsaker etter et leserinnlegg fra Venstres Knut Bonvik. Bonvik mente at Ap i Orkdal ikke ser stort lenger enn Idrettsparken. Jeg var frekk nok til å trekke inn litt historikk – blant annet Arne Grønsets iver etter å fylle Gammelosen med stein.

Svar fra Grønset: ”Hans Kringstad liker ikke folkene i Orkdal Venstre.”
Også dette er et uttrykk for en synshemming; nemlig manglende evne til å se forskjell på sak og person. Innlegget mitt tok opp saker, ikke personlige forhold.

Miljøpartiets Arne Grønset er tilhenger av ny bilbru rett inn i Laksøra, som er et av kommunens mest verdifulle friområder. Hvorfor har Grønset aldri forklart. Begrunnelsen er usynlig.

Erik P. Tronvoll representerer fortsatt Orkdal Venstre, plassert som vara av partiet der Grønset er leder. Forrige uke sa miljøpartiets representant nei til parkeringshus på OTI på vegne av Venstre. Det er et "ja" til bilvennlig og arealslukende bakkeparkering i disfavør Sæther/Rømme.

Tronvoll sa i samme slengen ja til hybelhus på industriområdet.

Tronvoll fra Svorkmo og Venstre er mot kulturhus i ST-kvartalet fordi (sitat fra ST) han ”ikke vil bygge kulturhus for ørbyggen.” Den samme Tronvoll var selv ”ørbygg” en kort periode. Han var naboen min på Strandheim.

En kveld sto Erik P. Tronvoll på døra med underskriftsliste mot (miljøvennlig) fjernvarmeanlegg ved Strandheim. Trass i at jeg er ”ørbygg” bosatt på Strandheim takket jeg nei til Tronvolls protestaksjon mot en skorstein i nabolaget. Jeg så egentlig ikke problemet, men kanskje skyldtes det synshemming.

Fjernvarmeanlegget kom, pipa sjenerer ingen – og Tronvoll har flyttet tilbake til Svorkmo. Derfra ser det helt greit ut å tillate fri bakkeparkering ved OTI og hybelhus på industriområdet. Sett fra Svorkmo er følgene for utvikling av sentrum lite problematiske.

Tronvolls partifelle Jon Haugnes er også mot nytt kulturhus. Argument i ST; Haugnes kan parkere inntil døra på Domus, der han finner det han trenger samlet under ett tak. Og Orkdal har nok kulturhus som det er i form av grendehusene rundt omkring.

Nå er tre navn nevnt i denne bloggen. Det er ikke ment som et angrep på de tre som personer, men som kritikk av konkrete standpunkter og synspunkter.

Kanskje ser ikke jeg som ”ørbygg” langt nok. Men det hadde vært fint å vite hvor mange millioner det koster Orkdal kommune (deg) å stå knallhardt på kravet om at utbygging av Orklahallen ikke skal koste ei krone mer enn 38 millioner.

Hans

3 kommentarer:

  1. Finnes ikke unskyldning for nedprioriteringen av Orklahallen. Orklahallen skulle etter normale omstendigheter vært idrettsanlegget i kommunen med størst prioritet. Hvorfor? Årsaken er enkel. Orklahallen er det anlegget som huser flest unge og gir det desidert største og beste tilbudet av samtlige anlegg ellers i kommunen. Tenk det. Masseidrettebe turn, håndball og fotball året rundt tilbys barn og unge i antall 10 ganger mer enn f.eks Knyken. Nok et bevis på at en del politikere fremmer bygde og idrettsstriden vi har i kommunen.

    SvarSlett
  2. Kan vel få dobbelt med spillemiddler iom at hallen kan brukes sommer og vinter.

    SvarSlett
  3. Det som er så underlig fra Venstre og Grønset er motarbeidelsen av det som skjer nede på orkanger. Årsakene kan være mange men fakkeltoget mot flertallsgruppen den gangen de ønsket å nedbygge idrettsparken med leiligheter ble hard å svelge. Når så folket på orkanger kjøpte det sjøl, området som var tiltenkt leiligheter, var nederlaget et faktum. Underlig og trist at dette tapet skal gå ut over tilbudet til barn og unge i dagens idrettspark.

    SvarSlett