fredag 17. februar 2012

Syv politikere avlivet håpet om en bykjerne

Da er det bare å kondolere. Onsdag svant siste rest av håp om å få til en levende bykjerne på Sæther/Rømme. Ideen bak Orkdal 2040 er definitivt død. Men ordføreren ferdes fortsatt utendørs (se lenger ned).

Ordfører Gunnar H. Lysholm & co har kastet bort 8 millioner kroner på en plan - og kastet blår i øynene på alle som ivret for å skape en framtidsrettet bykjerne i Orkdal.

Lysholm overlot til syv medhjelpere i hovedutvalg forvaltning å sette inn nådestøtet: Per Kirkaune, Sverre Magne Fagerholt, Solveig Nærup Sandvik og Eva Solstad stilte opp fra ordførerens egen Orkdalsliste.

Rasmus Skålholt fra Senterpartiet, Marie Richter fra Høyre og Erik P. Tronvoll fra Venstre fikk også delta.

Onsdag bestemte de syv at OTI likevel skal slippe å bygge et fordyrende parkeringshus. Formålet er å sikre at varehuset utvider med 10 000 til 12 000 kvadratmeter og blir dobbelt så stort. OTI fikk med på kjøpet enda et konkurransefortrinn foran Sæther/Rømme:

På Sæther/Rømme må utbyggere koste på parkering under bakken for å utnytte plassen. På OTI kan de steinrike eierne bare rulle ut litt asfalt.

Orkdal kommune erkjenner at de voldsomme utbyggingsplanene på OTI og Amfi gjør det verre å få til et sentrum på Sæther/Rømme. Men det har visst ingenting å si.

OTI-vedtaket er det siste i en lang rekke beslutninger som undergraver alle mål om å skape et moderne sentrum. De tre sterke menn i Orkdal kommune har stått sammen om la det skure-politikken, skjønt ordføreren selv har gått enda lenger enn Oddbjørn Bang og Arne Grønset.

Her er noen eksempler på hva Orkdalslista har sørget for:

* Ja til Europris på Bårdshaug Vest i strid med den gang nylig vedtatte prinsipper.

* Ja til varehandel ved Shell i strid med samme plan.
* Ja til Comfort-butikk på Grønøra industriområde i strid med vedtatt plan og Orkdal 2040-ideen.
* Ja til å utvide sentrumssonen ved Shell i strid med ideen bak Orkdal 2040.
* Ordføreren ønsket opprinnelig å innlemme også Toyota-bygget i sentrum, noe som ville åpnet for et nytt varehus om Hell Bil flyttet.
* Nei til tomt for skole/høyere utdanning mellom OTI og Sponplaten - ja til industri.
* Nei til forslag om grundig utredning av kulturhus på Sæther/Rømme eller i ST-kvartalet.
* Nei til alle konkrete forslag om å styrke handlegata og Sæther/Rømme i forbindelse med Orkdal 2040, feks;
- Nei til krav om delvis utbygging på Sæther/Rømme før OTI/Amfi får bygge ut (rekkefølgebestemmelse).
- Nei til omregulering fra bolig til forretning øst for torget for å gi sentrum dybde.
* Nei til kjøp av ST-eiendommen for flerbrukshus/skoleformål for å stimulere sentrum og skape dybde.
* Nei til å flytte turistinformasjonen fra Bårdshaug Herregård til biblioteket for å få til lengre åpningstid og mer liv i gata.
* Ja til mer bolig og mindre forretning i på Sæther/Rømme.

Og nå altså; bort med kravet fra i fjor om p-hus ved utbygging av OTI, og dermed enda et grep i favør varehusene og et handikap for Sæther/Rømme.

Hele Orkdal 2040 har endt som en bløff. Folkemøtene noen av oss dro i gang var bare tull og tøys. På et møte i korpshuset i november 2009 sa ordfører Gunnar H. Lysholm følgende til forsamlingen:

”Toget går nå. Orkdal 2040 er en siste sjanse hvis dere vil være med og skape et godt sentrum. Kommunen er nødt til å levere et forpliktende resultat når prosjektet til 8 millioner kroner er over. Hvis vi mislykkes kan vi nesten ikke vise oss ute etterpå.”

Sitatet inviterer til raljering, men  jeg skal la det være. Saken er for trist til å vitse med. Uansett: Toget gikk, Orkdalslista gjorde sitt beste for å holde oss igjen på perrongen, og ordføreren er fortsatt ute. 

Ikke ett eneste aktivt tiltak er truffet for å skape en bykjerne i sentrum, selv om Orkdal kommune har vedtatt å være en aktiv stedsutvikler. Alle forslag er nedstemt.

Sæther/Rømme ender trolig som et blokkområde med noen kontorer i første etasje. Det finnes riktignok et teoretisk håp; nemlig at Orkdal kommune finner en forretningspartner og bygger hotell og kulturhus på Sæther/Rømme. Det kan trekke til seg annen næringsvirksomhet, stimulere handlegata og skape en kompakt bykjerne. Men Orkdalslista, Senterpartiet og Venstre har vedtatt at de ikke vil.

I det hele tatt vil ikke disse partiene kjøpe noe som helst nord for Follo. Orkdal kommune har ingen politikk som forener private og kommunale interesser i byggeprosjekter for å utvikle sentrum, slik man gjør andre steder. Orkdal kommune sørger heller ikke for å koble private, offentlige og frivillige, slik det kunne ha vært gjort med OTI, Orklahallen og Idrettsparken, og slik mange gjør.

Forskjellen på Orkdal og andre kommuner er at de andre prøver å styre. Orkdal lager bare planer og bruker store ord.

Orkdal kommune står også uten en aktiv boligpolitikk. Investorer lar sentrale tomter ligge brakk. Det borgerlige regimet vil ikke utvikle eiendom selv.

Dette er noe av årsaken til et tøft boligmarked. Boligmangelen gjorde at de syv nevnte politikerne onsdag også vedtok å la Adecco bygge hybelhus på havna – av alle steder. 

Orkdal kommune har tomter nok til å sette opp midlertidige brakker selv hvis det kniper, uten at folk skal måtte bo på et industriområde. Kanskje kunne et kommunalt initiativ dessuten åpnet for utleie ved idrettsarrangement eller andre formål i perioder der Adecco har ledig rom? Men langt i fra:

Nei til aktiv politikk. Ja til det som er billigst for Adecco, nemlig Grønøra.

Ett prinsipp har vært overordnet i Orkdalspolitikken under Orkdalslista:

De med aller mest penger skal få gjøre hva de vil - uansett følger for stedsutviklinga.

Nå er det visst innført ett prinsipp til:

Utbygging av Orklahallen skal ikke koste mer enn 38 millioner kroner - uansett følger for idretten og det endelige resultatet.

Hans

15 kommentarer:

 1. Svend Åge Sæther17. februar 2012 kl. 17:53

  Etter at jeg tok kontakt med arkitekt Per Knudsen og at det på den måten ble tegnet en hel byplan for Orkanger sentrum til Orkdal 2040 er jeg skuffet over det som nå skjer

  SvarSlett
 2. Det ble ikke den store politiske endringene etter valget, enda er det vanskelig og følge sine egne planer til 8 millioner. Dette er trolig modell fra Stjørdaln og der var de prinsippfast i sine langsiktige planer og fikk en fin sentrums utvikling. Det vises at Orkdal kommune ikke satser, vil bare ha inn penger. For og tjene penger må man bruke penger. Vær en frontfigur for næringslivet så kommer det utbyggere som vil satse, veilede nye og gamle aktører så satser de. Med bare motgang sky gir de unna og satser på gode veiledene kommuner som holder ord. Selv har kommunen " bolig" brakker på industritomter, der har noen bodd i 10 år. Det er utrolig i år 2012.

  SvarSlett
 3. Du har et prisverdig ønske/drøm om et mere aktivt sentrumsmiljø og handlegate på SætherRømme, Hans.Jeg har tidligere vist til hva som skjer "alle" andre steder mht. næringsdrivende, f.eks. Steinkjer. Tomme butikklokaler i sentrum. De fleste har flyttet virksomhetene til varehusene/kjøpesentrene på Sørsilleiret. Leser i VG i går at gatene i Kongsberg snart ligger helt døde. Minst 20 butikklokaler står tomme i sentrum. Folk tar heller turen til et kjøpesenter, iflg. Laagendalsposten. Jeg skjønner meget godt at ingen vil investere i næringsbygg på Sæther/Rømme. Omreguler til rene boligtomter med noen kafèer, pizza-/lunsjsteder o.l.. Da er det også nærhet til kulturhuset. Hvem vil etablere butikk på Sæther/Rømme, 5 minutters gangavstand til 2 store kjøpesentre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Svend Åge Sæther17. februar 2012 kl. 22:46

   Hadde Lars Løseth i Amfi og lederen til Union (Oti-eier) blitt tilbudt tomtearialer av ledelsen i Orkdal kommune kunne kanskje ting blitt etablert på Sæther / Røhme. Amfi har det alt for trangt der de er i dag for optimal utbygging og Union har penger til å være med på både Oti-utvidelse og næringslokaler i sentrum. Jeg har selv snakket med dem men jeg har jo ingen makt til å utløse denne interressen. Politikerene hadde nå en mulighet til å rette opp Oti-fadesen fra gamle dager, men går nå videre i samme stil. Ser ut til at 8 mill er bortkastet dessverre og vi som brukte tid og krefter i å engasjere oss er holdt for narr.

   Slett
 4. Butikkene flytter til kjøpesentrene fordi det blir bygd ut der, bruker politikerne den muligheten til å styre de har kan de faktisk styre nyetableringer/utbygging dit de vil, selvsagt innafor visse grenser. Jeg kan ikke med min beste vilje forstå dette på annet vis enn at flertallsgruppa av politikerne, og velgerne som har gitt dem flertall, ønsker dette.

  SvarSlett
 5. Det handler om stedsutvikling Furuli. Det er ikke bare en ønskedrøm. Det er en ren nødvendighet for at folk skal trives og ønske å bo på Orkanger. Snart har Orkanger den samme sjarme som Tillermyra. Ganske sammenlingbart forresten. Masse kjøpesenter og ett hotel (Som ble bygget av Müller kjeden om jeg ikke tar feil. Bårdshaug Herregård var vel også endel av denne kjeden?)
  Vi kan la "markedet" styre, eller vi kan ta kontroll og prøve å rette opp gamle feil. 2040 prosessen skisserte mange fine forslag som kunne hjulpet på dette. Men i stedet så følger ikke politikken vedtatte planer.
  Vi vet at dette skjer mange andre steder også. Men det er ikke grunn til å la være å prøve å bremse denne utviklingen. Men det krever vilje fra de som sitter i posisjon. Den er tydeligvis ikke tilstede. Men vi får de politikerne vi fortjener.
  Den siste som forlater Orkanger sentrum må huske å slukke lyset.

  SvarSlett
 6. Utopi å innbille seg at Sæther/Røhme skal bli en ny arena for handel og butikker. Kommunale vedtak gjort for 25-30 år siden med malplasseringene av Oti og Amfi har ført til denne raseringen av et samlet sentrum. Ingen seriøse handelskjeder/butikker har ønske om å etablere seg på Sæther/Røhme så lenge Amfi og Oti ligger der de er.
  Det eneste fornuftige nå er å prøve å laget en park og ev et kulturhus eller hotell på sikt på Sæthrt/Røhme. Noe annet er fullstendig urealistisk.
  Alle som er litt interessert i sentrumsuvikling til det beste for hele kommunen bør nå ha fått opp øynene for den udugelige jobben flertallsgruppen har gjort de siste årene. Orkdalslista med Orkdal 2040 har stått i spissen for det meste som har gått skeis angående sentrumsutviklingen.
  At Orkdalslista fremdeles har makten tyder på at velgerne egentlig driter i hvordan kommunens sentrum skal være. Det bør bekymre de fleste av oss men vi har vel fått det for godt. Godstolen og bekymringsløshet maner til egoisme, giddesløshet og latskap.

  SvarSlett
 7. Enig i Gjølmesli men det har gått for langt med oti og amfi. Å stoppe utbygging til disse sentrene uten samtidig å tilby økonomisk kompensasjon, ny bedre plassering/flytting av sentrene til f-eks Sæther/røhme vil føre til et mye dårligere tilbud enn det sentrene tilbyr i dag. Følgene kan bli katastrofale for kommunen. Mange vil gå konkurs og kjente kjedebutikker vil trekke seg vekk fra bygda. Ringvirkningene vil bli katastrofale. Enten må amfi og oti få utvikle seg best mulig der de ligger eller så må kommunen legge tilrette flytting. Finnes det økonomi og vilje til å rette opp fortifas fatale feil? Å hindre senterutvikling uten å tilby bedre alternativer vil i realiteten også rasere dagens tilbud på varer og tjenester.

  SvarSlett
  Svar
  1. For meg blir denne argumentasjonen lik den Stein Erik Hagen og Fredriksen bruker; får vi det ikke som vi vil flytter vi. Ja, så la de flytte da. Kommunepolitikere, med et snev av selvrespekt, kan ikke la seg styre av slikt. Dessuten er det for fatalistisk å bare gi seg over uten å tro at selv små endringer nytter.

   Slett
 8. Det er jo politikere som har bestemt plasseringen av Oti og Amfi. Oti har brukt flere tiår og millioner på å etablere seg der de egentlig ikke ønsket å starte opp. Nå som nesten halvparten av politikerne ønsker utvikling på Sæther-røhme blir det feil å hindre utvidelse på Oti hvis de ikke kan hjelpe til å legge til rette for en eventuell flytting. Det som skjer hvis Oti ikke får utvikle seg er at mange vil gå konkurs mens andre må avslutte grunnet for dårlige driftsforutsetninger. Ser ikke at noen truer med å flytte i dette tilfellet. Dette er en realitet som er skapt av dårlig politisk arbeid. Og det vil bli negativt for hele distriktet vårt hvis f.eks Oti ikke får bygge ut uten at infrastrukturen har tilrettelagt for flytting til "indrefileten" vi her snakker om.
  Det ødelagte sentrumet vi nå diskuterer fremtiden for er det ene alene tidligere fatale politiske vedtak som er hovedårsaken til. Da må man i det minste kunne forlange at de samme politiske partiene hjelper til med "oppryddingen".
  Det kaotiske rotet rundt sentrumsutviklingen de siste årene har blitt til en latterlig farse.
  Sannheten er at ingen har lært av de fatale feilene som er begått før. Idag finnes ingen politisk vilje til sentrumsutvikling etter det som ble bestemt i Orkdal 2040. Vi har sett det tydelig i media den siste tiden. En etter en gir de opp. De som kom med konstruktive innspill før og under Orkdal 2040.
  De som hadde engasjementet og kunnskapen og iveren.
  Det ender dessverre opp med spådommene fra de pessimistiske. Fremdeles tredelt rasert sentrum. Der indrefileten blir omgjort til boliger.

  SvarSlett
 9. Anonym feb 20 12:55pm har beskrevet problematikken for sentrum best av samtlige. Den geografiske plasseringa av Otisenteret starta det hele. I ettertid fortsatte den påstarta miserable politiske sentrumsplanlegginga. Orkdal 2012 viser at det mislykka politiske sentrumsprosjektet har smitta over til idrettspolitkken. Den er sprikende og har skremmende lik utvikling. Da ender vi opp med den gamle og kjente erkjennelsen. Bygda mot byen - enten i stor eller mindre skala. Det er det alt dette handler om både i politikken og idretten. No har dæm faen mæ nok på øra. Vi ska ha nå vi å.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er noen feilgrep som ligger noen ti-år bak i tid her; det har vel blitt sagt mange ganger.Men det skulle ikke hindre dagens politikere i å få hendene opp av lomma og ta grep om rattet i 2012.For ikke å snakke om å styre mot de mål de selv har bestemt i Orkdal 2040. Det er nesten aldri for seint for noe bare det er vilje til å styre. Det er som kjent bedre med en finger på rattet enn ti i lomma.

   Slett
 10. Resultatet av det politiske arbeidet viser oss hvem vi stemmer på. De som gidder å stemme da.
  Her er dommen klar. Dagens flertallsgruppering er ikke interessert i å utvikle Orkanger som sentrum i kommunen. Det tross Orkdal 2040 og mye mye mer. Vi må slutte å klage på at politikere jobber mot idrettsparken og Orkanger sentrum. Velgerne selv har hovedansvaret når de stemmer inn politikere som i utgangspunktet ikke har noe forhold til tettstedet Orkanger og Idrettsparken. Ja faktisk så har velgerne stemt inn flere folkevalgte som bestandig har hatt et hatforhold mot Orkanger og det som gjøres der. Da sier det seg selv at det blir vanskelig, nesten umulig å samle seg om konstruktive oppgaver innenfor sentrumsutvikling og idrettsutvikling. Det har blitt sagt at idretten har fått "virusen" fra politiken. Det grelleste eksemplet her er idrettskuppet mot OIF. Ja denne uroen gjenspeiler hvordan forholdet egentlig er mellom by og bygd.

  Jonne

  SvarSlett
 11. En stor del av de som styrer innenfor politikken og idretten i bygda hadde flytte industriområdet på Orkanger, Oti, Amfi og idrettsparken til området mellom Follo og Fannrem hvis de hadde fått muligheten. Her ligger hovedårsaken til grendestriden enten man vil tro på det eller ikke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mulig. Idrettsparken hadde sett bedre ut om den lå på Fannremsmoen. Men industriområdet vil nok ingen ha som nabo:-)

   Slett